Index Vakbarát Hírportál

A gyerekek többsége nem érti, ami a médiában megy

2021. július 27., kedd 14:04

Az internetes tartalmak kontrollálatlan használata drasztikus hatással lehet a fiatalok szexuális fejlődésére − írja a Magyar Nemzet kétrészes cikksorozatának első részében, melyben az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja szakértőinek véleménye áll a központban. Friss tanulmányok szerint még a 14 évesek nagy része sem érti megfelelően azt a médiatartalmat, amelyet néz.

A pszichológusok szerint a közösségi portálok még kiszolgáltatottabbá teszik a fiatalokat, hiszen ott sok esetben teljesen kontrollálatlan tartalmak jelennek meg. A szakértők úgy vélik, hogy a feldolgozatlan tartalmak a még fejlődő személyiség- és karakterstruktúrával karöltve olyan belső konfliktusokhoz járulnak hozzá, amelyek hosszú távú nehézséget és később kezelést igényelhetnek.

A filmek és sorozatok egyre több problémás tartalmat hordoznak, teljesen irreálisan ábrázolják a szexet, miközben folyamatosan zajlik a hagyományos kapcsolati és családmodellek lejáratása − fogalmazott egy magát megnevezni nem kívánó szakember. Egy másik szakértő elmondta: sok harcot megvívott már az emberiség, sok szélsőségből tért megfontoltabb irányokba, ebben az állandó egyensúlykeresésben csak a tartalmak változnak.

A szakemberek a lapnak a szülők felelősségét is hangsúlyozták. Szerintük a gyerekek megértik az ő nyelvükön megfogalmazott magyarázatokat, és ha a szülők ezeket a magyarázatokat a saját kialakult érzelmi kapcsolódásaikba helyezve mesélik el, akkor csupán az információ megszerzése miatt nem fognak sérülni.

A munkacsoport egyik szakértője nagyon fontosnak tartja az iskolákban, osztályszinten tartott beszélgetéseket is, amikor nyílt, hiteles szakemberekkel beszélhetnek külön a lányok, külön a fiúk az őket foglalkoztató kérdésekről.

Rovatok