Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint semmi meglepő nincs abban, ha Magyarország kémszoftvert vásárol

2021. július 27., kedd 22:06

Nem tudott arról, hogy Magyarország esetleg megvásárolta a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert, és arról sem, hogy ilyen típusú adatgyűjtés folyik Magyarországon – derül ki abból az interjúból, amelyet Szijjártó Péter adott a Portfóliónak.

A tárcavezető az erről szóló kérdésre úgy válaszolt, hatásköre sem adatgyűjtés kezdeményezésére és engedélyezésére sem terjed ki, de ettől függetlenül az államoknak kötelességük megvédeni saját magukat, a polgáraikat, biztonságukat és az érdekeiket, 

nincs abban  semmi meglepő, ha Magyarország külföldről vásárol ilyet.

Már csak azért sem – fűzte hozzá – mert minden ország titkosszolgálata használ speciális szoftvereket, a nagyok pedig saját fejlesztésűekkel dolgoznak. Azt a magyar titkosszolgálatok folymatosan figyelik, hogy a külföldi társszervezetek milyen magyar embereket próbálnak a hálójukba keríteni, de a szakmája miatt – azért, mert újságíró, géplakatos vagy taxisofőr – senkit nem hallgattak le Magyarországon.

Egy nemzetközi együttműködés eredményeként derült ki, hogy tíz ország  –köztük Magyarország – kormányzata megvásárolta az NSO nevű izraeli cég Pegasus nevű kémprogramját. a megfigyelt személyek között szerepel

The Guardian korábban azt írta, hogy a Pegasus magyarországi használatáról Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök egyik 2017-es találkozóján születhetett megállapodás. Bár az NSO egyik korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország ügyfél, maga a cég azt is tagadja, hogy elfogad utasításokat az izraeli kormánytól. Az Orbán-kormányzat határozottan cáfolja, hogy Magyarországon törvénytelen adatgyűjtés folyt volna, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pegasus-botrányt politikai hisztériának nevezte a csütörtöki Kormányinfón. A Momentum egyébként az szeretné, hogy a bíróságok adhassanak engedélyt Magyarországon, és ne Varga Judit igazságügyi miniszter vagy a tárca államtitkára, Völner Pál.

Rovatok