Index Vakbarát Hírportál

Medián: az egész magyar társadalmat megosztja a melegellenes törvény

2021. július 28., szerda 14:53

A melegellenes módosítói miatt botrányossá vált pedofiltörvény teljesen megosztja a társadalmat – derült ki a Medián kutatásából, amelyet a hvg360 hozott nyilvánosságra. 

A felmérés szerint a helyeslők és az elutasítók aránya közel azonos, az előbbiek 47, az utóbbiak 42 százaléknyian vannak.

A megítélésben a legkomolyabban befolyásoló faktorok a kor és az iskolai végzettség. Az érettségizettek és főként a diplomások között vannak többségben azok, akik elutasítják a törvényt. Harmincéves kor alatt minden más korcsoporttól eltérően abszolút többségben vannak a törvény ellenzői.

A kormánypárti és ellenzéki szavazók véleménye gyakorlatilag egymás tükörképe, az előbbiek kétharmada támogatja, az utóbbiak kétharmada elutasítja a jogszabályt.

A válaszadókat arról is megkérdezték, hogyan voksolnának egy esetleges, az Európai Unióból való kilépésről szóló népszavazáson. Ebben a kérdésben nem látszik megosztottság, kétharmados arányban mondták, hogy biztosan elmennének szavazni, és az utóbbiak nyolcvan százaléka a bennmaradásra voksolna. 

Magyarország EU-tagságát a megkérdezettek 83 százaléka támogatja, 11 százaléka ellenzi. Kormánypárti szavazóknál 79–17, ellenzékieknél 90–7 ez az arány.

Ez a hozzáállás a pártállástól gyakorlatilag független, a Fidesz-szavazók négyötöde is a tagság mellett szavazna.

Rovatok