Index Vakbarát Hírportál

Nem sietik el Karácsony népszavazási kezdeményezésének megtárgyalását

2021. július 28., szerda 19:45

Pénteken határoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány által benyújtott, úgynevezett gyermekvédelmi népszavazási kezdeményezés öt kérdéséről, de ahhoz képest, hogy Karácsony Gergely ugyanazon a napon benyújtotta saját kérdéssorát a választási hatósághoz, a budapesti főpolgármester kezdeményezését látszólag parkolópályára küldték – írja a Népszava

A lap kiemeli: július 30-án 11 órától a testület nemcsak a kormány, hanem további hét, korábban benyújtott kezdeményezés sorsáról is döntést hoz, de ezek között nem találni Karácsony Gergely beadványait.

A Népszava kérdéseire küldött válaszban

a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és az NVB azzal magyarázta a „Karácsony-népszavazás" pihentetését, hogy a népszavazási törvény alapján részben eltérő eljárásrendet kell követni, mert a kérdéseket egy választópolgár nyújtotta be, nem a kormány.

A főpolgármester esetében az NVI a benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak veti alá a beadványt, ennek keretében ellenőrzi a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálja a támogató aláírásokat, és összeveti már korábban beadott kérdésekkel, hogy ne legyenek tartalmi átfedések. Azt is vizsgálják, hogy a kérdések megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.

Annyit biztosra lehet venni – írja a Népszava –, hogy Karácsony Gergely kérdései a választási bizottság elé kerül, csak az nem világos, mikor. Hogy miért külön időpontokban tárgyalják a kormány és a főpolgármester kérdéseit, azzal magyarázták, hogy az említett formai vizsgálat miatt kicsúsztak a bizottsági elnök által megadott határidőből. A magyarázat az, hogy az ülés tervezett időpontja előtt öt nappal ki kell küldeni a meghívókat az érintettek NVB-tagoknak, és mivel Karácsony két órával később adta be kezdeményezését, a meghívók már úton voltak. 

Mivel az NVB elnöke a benyújtást követő 60 napon belül köteles összehívni a testületet,  az is elképzelhető, hogy a főpolgármester kérdéssorának sorsáról szeptember közepén döntenek. 

Orbán Viktor miniszterelnök július 21-én jelentette be, hogy gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány. Az öt kérdésből álló referendum kérdései a következők: 

  1. Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemi átalakító kezelések?
  4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Karácsony Gergely két órával később egészen más témakörben nyújtotta be kérdéseit

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”
  5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt hét csütörtöki kormányinfón leszögezte: 

a főváros és a kormány kezdeményezte referendumokat nem lehet ugyanazon a napon megtartani. 

Rovatok