Index Vakbarát Hírportál

Pintér Sándor: Már az is törvénysértést követhet el, aki kérdez a Pegasusról

2021. július 28., szerda 00:00 | aznap frissítve

Már az is törvénysértést követhet el, aki csak kérdez a Pegasus szoftverről – figyelmeztette az RTL Híradó riporterét Pintér Sándor.

Mindezekre a kérdésekre, egyszer és mindenkorra szeretném jelezni, hogy csak ott (a Nemzetbiztonsági Bizottságban – szerk.) vagyok hajlandó válaszolni. Azért, mert jogilag én megsértenék egy államtitkot. Na most, hogy ha én megsérteném, akkor Önt, mint felbujtót, ezért felelősségre kellene vonni, mert engem egy államtitok megsértésére próbál rávenni 

– nyomatékosította a riporternek Pintér Sándor.

Ehhez hozzátette: 

„tekintsünk el ettől a kérdéstől. úgy gondolom végig kell gondolni azt is, hogy lejátsszák-e ezt. köszönöm szépen a lehetőséget."

A Belügyminiszter ezt megelőzően emlékeztetett: „sajnálatos módon” nem tudott válaszolni az üggyel kapcsolatos kérdésekre a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén.

Ennek oka az, hogy a kormánypárti képviselők nem voltak jelen, így a testület határozatképtelen volt, a jelenlévő ellenzéki politikusok nem kaphattak érdemi tájékoztatást. 

Az ellenzék a lehallgatási botrány miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. A probléma csak az, hogy

az ügy kapcsán többen feljelentést tettek, így saját maguk akadályozták meg a testület létrehozását. Az országgyűlési törvény szerint ugyanis olyan ügyekben, melyekben nyomozás folyik, nem folytathat vizsgálatot parlamenti bizottság. 

Mint ismert, a Pegasus-botrányban az derült ki, hogy Magyarország egyike annak a tíz országnak, amelyik megvásárolhatta az NSO nevű izraeli cég kémprogramját. Több mint háromszáz embert figyeltek meg vele, szerepel köztük

Az Orbán-kormány határozottan cáfolja, hogy Magyarországon törvénytelen adatgyűjtés folyt volna, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pegasus-botrányt politikai hisztériának nevezte a csütörtöki Kormányinfón.

Rovatok