Index Vakbarát Hírportál

850 kilométernyi kerékpárút készül, 50 milliárddal támogatja a kormány

2021. július 29., csütörtök 14:52

Összesen 50 milliárd forinttal 850 kilométernyi kerékpárút-szakasz kivitelezését és előkészítését támogatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – olvasható a tárca Facebook-oldalán.

Közlésük szerint a kerékpározás elterjedtségében a keleti országrész mutat példát, az Észak-Alföldön élők negyede, a dél-alföldieknek pedig harmada biciklizik napi rendszerességgel. Nyugaton a helyi léptékű beruházások mellett a turisztikai célú összeköttetések bővítésével és korszerűsítésével igyekeznek kedvet csinálni a „nyeregbe pattanáshoz”.

Felidézik, hogy az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig tartó EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút a Duna mentén szeli át Magyarországot. Úgy tervezik, hogy a hazai szakasz fejlesztése a kormány döntése alapján ütemezetten valósul meg Rajkától Budapesten át Százhalombattáig. A leggyorsabban előkészített elemek kivitelezése már befejeződött, a fővárosból északra Dunakeszi és Szentendre felé átadták az új kerékpárutakat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 190 kilométeren, 7,6 milliárd forinttal támogatja az EuroVelo 6 fejlesztését – közölte a tárca. A kivitelezési projektekben a már említetteken túl jövőre elkészülnek a Gönyű-Komárom és Dunaalmás-Süttő szakaszok is. Legkésőbb 2022 első felében rendelkezésre állnak majd a Komárom-Dunaalmás, a Süttő-Lábatlan-Esztergom-Dömös és a Budapest-Érd-Százhalombatta szakaszok tervei.

Rovatok