Index Vakbarát Hírportál

Ombudsman: A szülő otthon tarthatja a gyereket a járvány alatt, ha akarja

2021. július 29., csütörtök 16:03

Jogszerűtlenül járt el az az iskolaigazgató, aki nem engedélyezte a szülők kérelmére, hogy gyerekük a járványhelyzetre tekintettel igazoltan otthon maradhasson – erősítette meg álláspontunkat az alapvető jogok biztosa. Az ombudsmani jelentésre a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hívta fel a figyelmet a 444-en.

Kifejtik, hogy a szülők kérelmére az iskolaigazgató igazolhatja a gyerek távollétét, ha arra alapos indok van, egy felfutóban lévő járvány pedig alapos indoknak tekinthető a TASZ álláspontja szerint. Ezt egyébként korábban az Oktatási Hivatal is megerősítette, de sokaknak még ekkor sem hagyták, hogy otthon maradjanak. 

Emlékeztetnek arra, hogy ezt követően még Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is kérte az iskolák vezetőit, hogy a hiányzások ügyében „kellő rugalmassággal” járjanak el, és felhívta figyelmüket arra a minisztériumi rendeletre (20/2021. Emmi-rendelet 51. § (2) bekezdésének c) pontja), amelynek értelmében az intézményvezető alapos indokkal igazoltnak tekintheti a tanulói távolmaradást. 

Végül az ombudsman is lépett az ügyben, miután a szülők hozzá fordultak, mert több iskolaigazgató sem engedélyezte, hogy a gyerekek otthon maradhassanak. Ezekben az esetekben az ombudsman szerint az iskolaigazgatók és a tankerület vezetői is jogszerűtlenül jártak el, amikor nem akartak engedélyt adni az otthoni tanulásra.

Továbbá felszólította  a tankerületek vezetőit arra, hogy az iskolák átfertőzöttségi adatait anonim módon tegye elérhetővé a szülők számára, így segítve őket a járványhelyzettel kapcsolatos döntés meghozásában. 

Rovatok