Index Vakbarát Hírportál

Palkovics László: duplájára emelik a felsőoktatási támogatást

2021. július 29., csütörtök 18:35

Az idén felvett 102 ezer új egyetemi hallgató 81 százaléka államilag finanszírozott képzésben részesül – mondta az innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) új könyvtárának és közösségi épületének alapkő-letételén.

Palkovics László hozzátette: a felsőoktatásban tanulók 65 százaléka már olyan egyetemen tanul, amely modellváltáson ment át.

Az idén felvett diákok közül 180 ezren már modellváltó egyetemen tanulnak.

A Budapesti Gazdasági Egyetem, a harmadik legnagyobb hazai egyetemként, szintén a modellváltás mellett döntött. A miniszter Jelezte: az állam már nem fenntartó, hanem finanszírozó lesz, és szerződéseket kötnek az egyetemekkel. Az oktatásba –írja a novekedes.hu – továbbra sem fognak beleszólni, és csaknem a duplájára emelik a felsőoktatásra jutó támogatás keretét: 210 milliárdról több mint 400 milliárd forintra.

A Budapesti Gazdasági Egyetem zuglói, Buzogány utcai campusa új központi könyvtárral, kulturális, valamint a szabadidő hasznos eltöltésére szolgáló terekkel, és multifunkciós hallgatói központtal 5,3 milliárd forint állami támogatással bővül.Az új épületszárnyat tervezetten 2022-ben vehetik majd birtokba az egyetemi hallgatók, oktatók és kutatók.

Rovatok