Index Vakbarát Hírportál

Vasúti rakodó terminál létesül Dunakeszin

2021. július 31., szombat 15:32

A kormány – a gödi ipari-innovációs fejlesztési terület kialakításával összefüggésben – egyetért a  gödi ipari-innovációs fejlesztési terület vasúti infrastruktúrájának fejlesztése érdekében a  Dunakeszi vasúti rakodó terminál létrehozásával − áll abban a kormányhatározatban, amely pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. A jogszabály szerint a kormány támogatja a beruházást, és előkészíti a feladatok megvalósítását.

A beruházás előkészítésével és megvalósításával kormányzati részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, valamint Palkovics László innovációs és technológiai minisztert bízták meg. A terminál megépítéséért a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. felelős, az épület vagyonkezelője és üzemeltetője a MÁV lesz.

A beruházás előkészítésére csaknem kétmilliárd forintot biztosít a kormány, ami magába foglalja

A támogatási szerződést a NIF Zrt.-vel az innovációs és technológiai miniszter köti meg az előkészítési feladatok végrehajtására. A forrásokat a jövő évi költségvetésből biztosítják.

Szijjártó Péter múlt héten jelentette be, hogy több fejlesztésről és beruházásról döntött a gazdasági újraindításért felelős operatív törzs. Ezek között említette a dunakeszi vasúti átrakó és a Göd melletti ipari innovációs fejlesztési terület létrehozását. Beszélt arról is, hogy Komáromban fejlesztik a közlekedési infrastruktúrát, továbbfejlesztik az ipari parkot Nyíregyháza mellett és felgyorsítják a hajdúnánási MotoGP-pálya megvalósítását. Az operatív törzs ülésén felvetett több kezdeményezésről is most jelent meg jogszabály a Magyar Közlönyben, így a gödi beruházásról és a Nemzeti Filmintézet fóti telephelyének fejlesztéséről is.

Rovatok