Index Vakbarát Hírportál

Hitelesítették Orbán Viktor népszavazási kérdéseit

2021. július 31., szombat 10:34

Kilenc igen és kettő nem szavazattal hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány gyermekvédelmi népszavazásra megfogalmazott kérdéseit. Az erről szóló határozat péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A gyermekvédelmi népszavazást július 21-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. A miniszterelnök elmondta, hogy a népszavazásra azért van szükség, mert „Brüsszel megtámadta Magyarországot” a pedofilellenes törvény miatt. Orbán Viktor szerint ilyen nyomás mellett „csak a közös népakarat tudja megvédeni” az országot.

A gyermekvédelmi népszavazásra öt kérdést fogalmazott meg a kormány: 

A Nemzeti Választási Bizottság kilenc igen szavazattal mindegyiket elfogadta. A kérdések hitelesítését ketten nem támogatták, Fábián Adrián választott tag és Csonka Krisztián, az LMP delegáltja. A szavazáson hárman nem vettek részt: Fazekas Tamás, a Párbeszéd, Litresits András, az MSZP és Avarkeszi Dezső, a DK delegáltja.

A Magyar Közlönyben határozatban rögzítették, hogy hitelesítik a Magyar Munkáspárt kezdeményezését. A párt kérdése:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a köznevelési törvényt úgy, hogy Magyarországon a tankötelezettség újra 18 éves korig tartson?

A kérdés hitelesítését 14 igen szavazattal támogatták, a javaslat ellen senki nem szavazott.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az NVB visszadobta a népszavazás kérdéseit, melyek érintenék

A testület főpolgármesterhez eljuttatott értesítőjéből kiderült, hogy azért halasztották el a döntést, mert Karácsony Gergely magánemberként nyújtotta be a kezdeményezést. A beadványt vizsgálatnak vetik alá, ami azt jelenti, hogy ellenőrizni kell a kezdeményező személyes adatait és azt is, hogy valóban valós személyek írták alá a szavazás támogatását. Emellett azt is ellenőrzik, hogy a megfogalmazott kérdések ütköznek-e az alkotmányos alapelvekkel, valamint megnézik, hogy az eddigi beadványokban vannak-e azonos tartalmú kérdések.

Pénteken öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg a bizottság. A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak:

Az NVB pénteken elnapolta a Civil Mozgalom Egyesület tavaly szeptemberben benyújtott és a kötelező védőoltással kapcsolatos kezdeményezésének elbírálását. A kormány ugyanis csütörtökön úgy döntött, hogy az egészségügyi dolgozók számára előírja a kötelező védőoltást. Ez azonban még nem jelenhetett meg az NVB határozattervezetében, így a testület úgy döntött, későbbre halasztja a döntést.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

(Borítókép:Egy férfi leadja szavazatát a Madách Imre Gimnáziumban 2018. február 18-án.  Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok