Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, melyik magyar újságírót figyelték még meg a Pegasussal

2021. augusztus 2., hétfő 12:24 | aznap frissítve

Csikász Brigitta korrupciós ügyekkel foglalkozó bűnügyi újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel – írja a Direkt36.

Csikász Brigitta készülékét 2019 áprilisa és novembere közt hallgatták le a Pegasussal a portál cikke szerint. Az újságíró telefonjának technikai elemzése ugyanis egyértelműen kimutatta a Pegasus nyomait. A vizsgálatot azt követően végezték el, hogy az ő telefonszámát is meglelték azon a listán, amely a kémszoftver célpontjait tartalmazza. 

Szinte napra pontosan, egy nap híján ugyanakkor kezdték el megfigyelni őt, mint amikor a Direkt36 újságírójának, Panyi Szabolcsnak a készülékét is elkezdték lehallgatni.

A megfigyelés idején Csikász Brigitta az Átlátszó munkatársa volt, jelenleg a Blikknél dolgozik. Állítása szerint már 2010 óta kap időközönként figyelmeztetéseket arról, hogy hatóságok megfigyelés alatt tartják őt, ebből a szempontból nézve nem lepték meg a fejlemények. 

Ő volt az egyike annak a négy újságírónak, akikről eddig kiderült, hogy megfigyelhették őket. A többiekkel ellentétben eredetileg nem vállalta fel a nevét, most azonban máshogy döntött.

Azért vállalom mégis a nevemet, mert elindult a nyomozás. Jobbnak tartom, ha én vállalom fel, mintha a tudtom nélkül kikerülne

 – magyarázta a döntését. 

Az újságíró a Blikk oldalán is írt arról, hogy miért döntött így: „Szomorúan látom, hogy az ügy kezd elhalni, pedig ezzel komolyan foglalkozni kellene, hiszen, ahogy én, más is válhat megfigyelés célpontjává, vagyis áldozattá. Emellett, a nyomozás során is előkerülhet a nevem, illetve, már vissza is hallottam, hogy én lehetek a Pegasus-ügyben érintett negyedik újságíró. És ha ez szélesebb körben el is terjed, nem szeretném, ha bárki azt gondolná, hogy félek. Mert erről egyáltalán nincs szó. Nincs mitől tartanom”.

Magyarország egy a tízből

Egy nemzetközi együttműködés eredményeként derült ki, hogy tíz ország  – köztük Magyarország – kormányzata megvásárolta az NSO nevű izraeli cég Pegasus nevű kémprogramját. A megfigyelt személyek között szerepel

Guardian korábban azt írta, hogy a Pegasus magyarországi használatáról Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök egyik 2017-es találkozóján születhetett megállapodás. Bár az NSO egyik korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország ügyfél, maga a cég azt is tagadja, hogy elfogad utasításokat az izraeli kormánytól. Az Orbán-kormányzat határozottan cáfolja, hogy Magyarországon törvénytelen adatgyűjtés folyt volna, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pegasus-botrányt politikai hisztériának nevezte

Rovatok