Index Vakbarát Hírportál

Németh Szilárd: Több támadás is érte a magyar határt

2021. augusztus 2., hétfő 12:21 | aznap frissítve

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, egyben a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Ásotthalmon, a magyar-szerb országhatár magyarországi oldalán fekvő településen tartott sajtótájékoztatót. 

A politikus elmondta, hogy az elmúlt héten egy 15 tagú csoport próbálta meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt. Közülük 

az egyik bűnöző migránst

valószínűleg az embercsempészek azzal bízták meg, hogy egy nagy teljesítményű és nagy kiszerelésű gázspray-vel fújják le a határt őrző négy katonát.

A valószínűleg kiképzett bűnöző olyan csak kommandósok vagy tömegoszlató rendőrök által használt spray-t használt amelyet nem lehet önvédelmi eszközként beszerezni, és a palack teljes tartalmát a katonákra fújta

– mondta el Németh, majd hozzátette, hogy több ilyen támadás érte a magyar határt. Illetve megjegyezte, egyre gyakoribb, hogy 10-15 tagú csoportok érkeznek a magyar határhoz, melyeket egy olyan ember kísér, aki azzal van megbízva, hogy elterelje a határvédők figyelmét, és kipróbálja, mi történik, ha agresszíven lépnek föl.

A híradásokból és szolgálati jelentésekből látható, hogy az ilyen próbálkozások Európában is egyre elterjedtebbek – fűzte hozzá.

A 2015-ben Magyarországra nehezedő migrációs nyomás feléledt, a módszerek pedig kifinomultabbak lettek – mondta. A hétvégén négyszáz határsértő ellen intézkedett a rendőrség és a honvédség. Hetente ezer-ezerötszázan próbálják meg illegálisan átlépni a magyar határt, idén eddig pedig 53 ezer esetben kellett emiatt fellépni – közölte az államtitkár.

Kedden késő este Ásotthalom közelében történt erőszakos határátlépési kísérlet. Egy 15 fiatal férfiból álló csoport megközelített a biztonsági határzárt. Előbb szidalmazni kezdték a határt védőket, majd a szerb oldalról gázspray-vel lefújták őket.

Ennek ellenére a rendőröknek és katonáknak sikerült megakadályozniuk az illegális határátlépési kísérletet. A támadás miatt négy katonát kórházba szállítottak, de a gáz miatti irritáción kívül komolyabb sérülésük nem történt. Az ügyben a rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt büntetőeljárást indított.

A sajtótájékoztatót követően a négy katonának helytállásuk elismeréseként emléklapot és jelvényt adott át Németh Szilárd – tájékoztat az MTI.

Rovatok