Index Vakbarát Hírportál

Van olyan tini, akinél pánikrohamokat idézett elő a Covid

2021. augusztus 2., hétfő 15:12

A lelki tünetek mellett a tartós szaglásvesztés sem ritka azok körében, akik átestek a koronavírus-fertőzésen. Jó hír viszont, hogy a Semmelweis Egyetemen most egy újabb lehetőség nyílt a poszt-Covid-szindrómával küzdő gyermekek ellátására.

Mint arról korábban beszámoltunk, a koronavírus hat-nyolc héttel vagy akár több hónappal a fertőzést követően is okozhat életminőséget rontó, elhúzódó tüneteket. A probléma a gyerekeket is érinti, ezért már tavasszal külön ambulanciát nyitottak számukra a Semmelweis Egyetemen. Az ellátás most tovább bővül, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika után ezentúl a Szent Rókus Klinikai Tömbben található Semmelweis Egyetemi Szakrendelő Intézetben (SESZI) is várják azokat a gyerekeket, akiknek korábban bizonyítottan koronavírus-fertőzésük volt, és most tartósan különböző tünetektől szenvednek.

A szűnni nem akaró légúti panaszok (pl. nehézlégzés, köhögés), a fáradékonyság és a gyengeség is ezek közé tartozhat, mint ahogyan a végtagzsibbadás, a fejfájás, a szívdobogásérzés, a mellkasi fájdalom is.

Amennyiben bizonytalan, mással nem magyarázható kiütések, hasmenés, visszatérő hasi fájdalom jelentkezik a koronavírus-fertőzés után, szintén érdemes felkeresni a rendelést, továbbá olyan pszichés panaszok megjelenésekor is, mint a szorongás, a depresszió, az alacsonyabb stressztűrő képesség és az ingerlékenység.

Az eddigi tapasztalat szerint a jelentkezők nagyrészt a serdülő, kisiskolás és gimnazista korosztályból kerülnek ki. Vezető tünet náluk az általános fáradékonyság, a rossz fizikai vagy épp szellemi teljesítőképesség, valamint a nehézlégzés

– foglalta össze a tapasztalatokat dr. Keresztes Emília, a már július óta működő Szent Rókus Klinikai Tömb gyermekpulmonológiai szakrendelés főorvosa, aki a legextrémebb eseteket is felidézte.

Megfordult már náluk olyan páciens is, akinél ezek egyike sem volt jellemző, csak épp öt hónapja nem érzett szagokat és ízeket, ez pedig nagyon rontotta az életminőségét. Egy másik eset, hogy három hónappal az elszenvedett fertőzés után pánikrohamokat élt meg egy tinédzserkorú fiatal. Az ő kivizsgálása során a szervi károsodásokat kellett kizárni, és pszichiátriai konzultációra is szükség volt ahhoz, hogy megállapíthassuk, mi okozta a rohamszerűen jelentkező, szorongással, szívdobogással járó tüneteket.

A betegek kivizsgálása és a komplex rehabilitáció ugyanazon egységes egyetemi protokoll alapján történik a SESZI rendelésén, ahogyan március óta az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, júniustól pedig a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán működő poszt-Covid-ambulancián. Az első találkozás során – a szülő által kitöltött online kérdőív és a panaszok alapján – derül ki, hogy milyen további lépések szükségesek: laborvizsgálatok, esetleg szívultrahang, neurológiai, endokrinológiai kivizsgálás és pszichológiai felmérés.

Mivel a tünetek nagyon változatosak lehetnek, az ellátásban több szakterület is képviselteti magát: gyermekpulmonológus, gyermekkardiológus, gyermekneurológus, gyermekpszichiáter és klinikai szakpszichológus is.

A gyermek-poszt-Covid-ambulancia heti két rendeléssel indult július 6-tól: kedden és csütörtökön 9–12-ig a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetében. A rendelésre online lehet jelentkezni, szolgáltatás igénybevételéhez családorvosi, gyermekorvosi beutaló szükséges.

Rovatok