Index Vakbarát Hírportál

A kormány szerint diktátum a norvég támogatások leállítása

2021. augusztus 4., szerda 17:01 | aznap frissítve

Magyarország nem fogadja el Norvégia diktátumát, a két ország közötti megállapodás szerint konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Mint írják, hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez, és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt. Norvégia ezzel megsérti az EGT-tagságból származó kötelezettségeit, ezért a kormány jogi lépéseket fog tenni. A kormány az ezzel kapcsolatos feladatokról nyilvános határozatot fogadott el. Magyarország rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak.

Az ügy előzménye, hogy miután éveken át nem tudott a magyar kormány megállapodni a Norvég Alap civileknek szánt támogatását ellenőrző civil szervezetről, az oslói kormány úgy döntött, hogy Magyarország számára többé nem elérhetők a Norvég Alap 2014–2021-es forrásai. Legalábbis ezt válaszolta a norvég külügy a Népszava kérdésére.

A Miniszterelnökség a múlt héten még azt lebegtette, hogy a magyar fél új időpontra tett javaslatot a tárgyalások folytatására. A tét pedig az elmúlt hét évre szánt 77 milliárd forintos támogatás kérdésének rendezése. Ennyi idő sem volt elég a források ügyében megegyezni a norvégokkal.

Az ügy hátterét részletesen ebben a cikkben dolgozta fel az Index.

Rovatok