Index Vakbarát Hírportál

Kiskorú lányokat vittek prostituáltnak Bécsbe, 4-6 év börtönt kaptak

2021. augusztus 6., péntek 21:36

A Nyíregyházi Törvényszék a 2021 júniusában hozott ítéletével egy rokoni és baráti társaság négy tagját, mint társtetteseket a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva erőszakkal, fenyegetéssel, szexuális cselekmény végzése céljából, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, több ember sérelmére elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt 4 és 6 év közötti fegyházbüntetésre, és azonos tartamban közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, és vagyonelkobzásról is rendelkezett.

A vádlottak 2017 év tavaszától mintegy négy hónapon át két fiatalkorú, gyermekvédelmi intézetben nevelkedett leányt prostitúciós tevékenységre vettek rá.

A 15 éves, gyermekotthonból éppen szökésben lévő egyik sértettnek előbb Szabolcs megyében egy főútvonalon kellett áruba bocsátania magát

Húsvétkor azonban a vádlottak őt egy másik, – ugyancsak előnyös munkavégzés ígéretére – hozzájuk csatlakozó, mindössze 14 éves lánnyal együtt Bécsbe vitték. Az osztrák fővárosban a Práter szórakozónegyedben prostituáltként kellett dolgozniuk.

Eleinte a sértettek valóban abban a hiszemben voltak, hogy keresményük felével szabadon rendelkezhetnek.Tévedtek.

A vádlottak folyamatos irányítása és felügyelete alatt álló, idegennyelv-ismerettel és helyismerettel egyaránt nem rendelkező, kiszolgáltatott sértetteknek esélye sem volt a tiltakozásra.

Amikor egyikük ellenállással próbálkozott, két vádlott bántalmazta, sőt, családjának kiirtásával is megfenyegette.

A vádlottak mindössze 2,5 hónap alatt több mint egymillió forintot utaltak haza. A sértettek szexuális szolgáltatásból származó bevételének további részét a saját megélhetésükre fordították.

A vádhatóság az ítéletet valamennyi vádlott vonatkozásában tudomásul vette. A vádlottak és védőik elsősorban felmentés céljából jelentettek be fellebbezést.

A vádlottak a kiskorú sértetteket rendszeres haszonszerzési célzattal szerezték meg másoknak szexuális cselekmény végzésére. A kiszolgáltatott helyzetbe hozott és abban tartott sértettek kizsákmányolásával jogtalan előny szerzésére törekedtek.

A modernkori „rabszolgatartás” e kíméletlen, a kiskorú sértettek erkölcsi és érzelmi fejlődését egyaránt súlyosan veszélyeztető gyakorlása a bűnelkövetőkkel szembeni szigorú, tettarányos büntetés kiszabását igényli. A büntetés enyhítésének emiatt törvényes indoka nincs.

A védelmi fellebbezések alapján a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla határoz – írja aMagyar Ügyész.

Rovatok