Index Vakbarát Hírportál

Steinmetz Ádám: Olyan terekbe nyomult be a politika, ahol nem lenne helye

2021. augusztus 6., péntek 12:46

Interjút adott a 168.hu-nak Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó, a Jobbik parlamenti képviselője. A politikus a NER-ről és az orbáni „kézivezérelt hatalomgyakorlásról”, az olimpiáról, valamint Hosszú Katinkáról is ejtett néhány szót.

Steinmetz Ádám elmondta, hogy a magyar sportolókat most sok körülmény hátráltatja az olimpián:

Számos körülmény nehezíti az európai sportolókat, például az időeltolódás, vagy a mienktől különböző kultúra és szokásrendszer. A járványügyi intézkedések, például a maszkhasználat és az üres lelátók sem teremtenek ideális körülményeket, viszont egyaránt sújtanak minket és az ellenfeleinket. 

Az olimpikon Hosszú Katinka esetéről is nyilatkozott:

Tőle és a szövetségi kapitánytól kell megkérdezni, hogy mitől lehetett most gyengébb az ideje. Az kritizálja, aki hasonló eredményeket ért el élete során.

Hozzátette, hogy bízik abban, hogy az úszónő „hamarosan újra a világ legjobbja lesz, és hathatós választ tud adni azoknak, akik most kritizálják”. 

Saját szememmel láttam, micsoda munkát végez. Minden edzésen emberfeletti teljesítményt nyújtott, Katinka nagyszerű sportember

– fogalmazott Steinmetz Ádám. A politikára átkanyarodva az egykori vízilabdázó azt mondta: Vona Gábornak és Novák Elődnek is szerepe volt abban, hogy végül a közéleti szerepvállalás mellett döntött. Jakab Péterről úgy nyilatkozott, hogy az ő viselkedése szerinte reakció arra, amit a Fidesz 2010 óta csinál. Úgy látja:

Sok esetben az emberek problémáit, frusztrációit hozza az Országgyűlés elé. Az előválasztáson hamarosan kiderül, a választóknak szimpatikus-e ez a hozzáállás, vagy sem.

Steinmetz Ádám az ellenzéki összefogással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy nem feltétlenül ideológiák mentén kell elképzelni az ország kormányzását. Kell lennie egy víziónak, de elsősorban az embereket érdeklő húsba vágó kérdésekre kell megfelelő válaszokat adni – jelentette ki. Közölte:

Az én felfogásom szerint a kormányváltás csak az eszköze annak, hogy egy jobb színvonalú szolgálat tudjon megvalósulni 2022-től. Bízom benne, hogy a jelenlegi rendszer megbuktatását követően nem egy másik rendszer, hanem egy normális Magyarország fog felépülni. Én ezért dolgozom.

Szerinte az Orbán-kormány legnagyobb hibája, hogy „egy abszolút kézivezérelt hatalomgyakorlást” valósítanak meg, az eszközökkel van a probléma.

Olyan terekbe nyomult be a politika, ahol szerintem nem lenne helye. A közmédia és a különböző sajtóorgánumok bekebelezése is ide tartozik. Rengeteg ott dolgozó újságíró nem újságot ír, hanem csupán a Rogán minisztériumban megfogalmazott gondolatokat közvetítik

– mondta, hozzátéve: kiábrándító az a kommunikáció, amely a kormányzati plakátokon, hirdetéseken, vagy épp a Nemzeti Konzultáció soraiban látható.

Ráadásul a döntéshozó szűk csoportba nem jutnak el a kritikus hangok. Azonban ez a rendszer hibája

– fejtegette. Steinmetz Ádám úgy látja,

ahogy a Szovjetunió megbukott, a NER is meg fog, csak idő kérdése.

Rovatok