Index Vakbarát Hírportál

Közeleg a tanévkezdés, de a gyerekek oltása körül még mindig sok a kérdés

2021. augusztus 7., szombat 17:33 | aznap frissítve

A kormány döntése értelmében augusztus 30-án és 31-én az iskolakezdés előtt minden 12-15 éves diák megkaphatja a koronavírus elleni védőoltást. Noha az ötlet jó, a megvalósítással nem mindenki ért egyet. A gyermekorvos szerint ez utóbbi részletkérdés, a lényeg, hogy az iskolások 85 százaléka védetté váljon a tanévkezdésre.

Az LMP szerint fontos lenne, hogy a szülők beregisztrálhassák gyermekeiket a koronavírus elleni oltópontokra, hogy ők is védettek lehessenek a tanévkezdésre – mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Hohn Krisztina hangsúlyozta, attól félnek, hogy a 12-18 év közötti diákok átoltására nem lesz elegendő augusztus utolsó két napja, amelyeket a kormány jelölt ki erre a célra. Aláhúzta, a diákokat érdemesebb lenne hamarabb beoltani tekintettel a szeptember 1-jei iskolakezdésre. Az LMP politikusa megjegyezte továbbá, nem értik, hogy a diákok oltását miért a tankerületeknek kell megszervezniük, hiszen 

az nem oktatási, hanem közegészségügyi feladat.

Mint arról korábban beszámoltunk, eleinte úgy volt, hogy az iskoláknak már augusztusig fel kell mérniük, hányan szeretnének oltást a nyári szünet végén, de az utasítást végül visszavonták. A pedagógusok végül haladékot kaptak, de a teher alól így sem mentesültek.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke kiemelte, hogy az iskolavezetők és a tanárok jelenleg szabadságon vannak, sok család pedig nyaral, így az iskolai értesítéseket nem figyelik. A PSZ alelnöke emellett rámutatott, hogy a szeptemberben kezdődő 9. évfolyamos osztályfőnökök még nem ismerik a tanulókat, így nem is tudják elérni a szülőket sem egészen az évnyitóig. Legnagyobb problémaként mégis azt említette, hogy előre láthatóan 

a két nap nem lesz elegendő a vakcinák beadására, és az iskolákban nincs is ehhez elég szakember, ezért az oltás akár káoszba is fulladhat.

Hasonló véleményen van a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), szerintük már már eleve aggályos, hogy az iskola olyan érzékeny adatokat kezeljen, mint az oltási regisztráció vagy az oltottság megléte, illetve hiánya. Véleményük szerint az iskoláknak egész egyszerűen semmi közük ehhez, főleg nem az intézményvezetők vagy az osztályvezetők dolga ezeket az adatokat begyűjteni.

Az oltások megszervezése nem oktatási feladat, így nem is tartozik a pedagógusok munkaköri kötelességei köré

– hangsúlyozták.

Gyermekorvos: fontos lenne, hogy az iskolások 85 százaléka védetté váljon

Korábban több szülő is érdeklődött lapunknál azzal kapcsolatban, hogy a gyerekek miért nem kaphatnak harmadik védőoltást. Bense Tamás gyermekgyógyász, háziorvos kérdésünkre elmondta, hogy a 12–18 éveseknek most első körben az a legfontosabb, hogy az első két oltást megkapják, számukra ezen túl újabb oltás nem indokolt.

A gyerekeknek már az első dózisok után hihetetlenül jó az immunitása, esetükben elég lesz a gyártói előírásra hagyatkozni. A cégek folyamatosan figyelik a vakcinák hatékonyságát, hogy azok meddig védenek, és ez alapján előírják, hogy mikor kell az oltást megismételni. Ugyanakkor nagyon fontos lenne, hogy a iskolakezdésre legalább a gyerekek 85 százaléka védetté váljon

– mondta Bense Tamás, aki szerint néhány hónapon belül a még kisebbek is kaphatnak oltást, több gyártó is előrehaladott vizsgálatokat folytat a csecsemők, az ovisok és a kisiskolások immunizálására vonatkozóan.

(Borítókép: Stefano Guidi / Getty Images)

Rovatok