Index Vakbarát Hírportál

Eladó az OPNI egyik épülete, csaknem kétmilliárdért hirdetik

2021. augusztus 9., hétfő 19:31

Mintegy 1,8 milliárd forintért árulja az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egykori épületét egy kastélyok értékesítésével foglakozó ingatlaniroda – írja a Pénzcentrum. A lap az egyik legnépszerűbb hazai ingatlanportálon bukkant a hirdetésre.

A leírás szerint egy 780 négyzetméteres, harmincszobás, 4310 négyzetméteres telekterületű ingatlant árulnak, amely a II. kerületi Lipótmezőn található. A hirdetésben szereplő épület a Völgy utca 9-11. szám alatt található, és egykor az OPNI egyik nővérszállójaként funkcionált. Eladásával már nem először próbálkoznak, a jelenlegi ár 1,8 milliárd forint. Az épület már korábban is felbukkant az ingatlanpiacon.

A Lipótmezei Elmegyógyintézet egykori épületére az ominózus ingatlanportálon mint szecessziós villára hivatkoznak, egyben dicsérik a környéket, valamint kiemelik az épület számtalan hasznosítási lehetőségét. Külsejéről és belsejéről is ismertetik a legfontosabb tudnivalókat, de korábbi funkcióját csak sugallják, megemlítve, hogy „egészségügyi intézményként” is működött. 

A hirdetés szerint a telek 4600 négyzetméter területű, itt található a főépület, egy különálló, száz négyzetméteres kisebb épület, illetve egy legalább ötven férőhelyes kocsibeálló is. Az ingatlant egyébként felújítottként hirdetik, továbbá azt is hozzáteszik, hogy

a jelenlegi tulajdonos több átalakítást és javítást végzett az épületen.

A hirdetés végén az is kiderül, hogy az ingatlan jelenleg egy olyan cég tulajdonában van, amely az épülettel együtt megvásárolható.

2007-es bezárásáig az OPNI a magyar pszichiátriai ellátás legfontosabb intézményének számított. A 139 éven keresztül üzemelő intézmény működését gyakran anyagi nehézségek hátráltatták, illetve annyira eladósodott, hogy a Gyurcsány-kormány végül a megszüntetés mellett döntött, a telket pedig értékesítették.

(Az OPNI egykori épülete 2008. február 11-én. Fotó: Kollányi Péter / MTI)

Rovatok