Index Vakbarát Hírportál

Az egész országra kiadták a riasztást: kapunk hideget, meleget

2021. augusztus 10., kedd 20:49 | aznap frissítve

Szerdán egy gyenge hidegfront miatt a napos időt átmenetileg gomolyfelhők zavarhatják meg, de ezekből csak néhány helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok – olvasható az Időkép előrejelzésében. Hajnalban 14–20, délután 29–35 fok várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki: a legtöbb megyében zivatarra figyelmeztetnek, míg az ország másik felében hőség miatt adták ki a figyelmeztetést. 

Szerdán kialakulhat néhány zivatar az országban. Előfordulásukra legkisebb esély a Dél-Alföldön, legnagyobb esély a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében van

– olvasható a met.hu oldalán.

Vasárnap tetőzik a kánikula

Csütörtökön sok lesz a napsütés, csak kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Számottevő csapadék nem várható. Helyenként megélénkülhet az északias szél. Hajnalban 12–19, délután 27–33 fokot mérhetünk.

Pénteken többnyire napos időre számíthatunk, csupán néhol nyugaton fordulhat elő rövid ideig tartó zápor, esetleg zivatar. Itt helyenként a déli, délnyugati szél is megélénkülhet. A csúcshőmérséklet 28 és 34 fok között alakul.

Szombaton is a napsütésé lesz a főszerep, csak elvétve alakulhat ki futó zápor, zivatar. Északon, északnyugaton megélénkülhet a délnyugati szél. Délután 30–35 fok valószínű.

Vasárnap már több lehet a gomolyfelhő, főként nyugaton és északon alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. A déli-délnyugati szél többfelé megélénkül, a hőmérséklet 30–36 fok lehet.

Fájhat a fejünk

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint szerdán a hidegfrontra érzékenyek körében fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek, de a tünetek nem lesznek intenzívek. A hajnali órákban a hűvösebb tájakon átmenetileg felerősödhetnek a kopásos jellegű és a görcsös panaszok.

Mint írják, a nagy napi hőingás továbbra is vérnyomás-problémákat okozhat, a meleg időben pedig fáradékonyság, dekoncentráltság jelentkezhet. A szelesebb időben ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Hozzáteszik: az UV-sugárzás 11 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz, ezért mindenki gondoskodjon bőre megfelelő védelméről.

Rovatok