Index Vakbarát Hírportál

Hiába az orvosok béremelése, osztályok működése vált bizonytalanná

2021. augusztus 11., szerda 20:23

Hiába az orvosok béremelése, mégis osztályok működése vált bizonytalanná a pályaelhagyók miatt.

Az elmúlt pár hónapban két egészségügyi intézmény osztályain vált kétségessé a működés, mivel felálltak az orvosok és ápolók. Az okok mögött minden egyes esetben egy probléma volt: kevés a szakember, és a vállalkozóként dolgozó orvosokat nem tudják a kórházak minden esetben megfizetni. 

Pár napos leállás az Uzsokiban 

Humánerőforrás krízis alakult ki az Uzsoki utcai kórházban, ezért a sürgősségi ügyeletet augusztus 30. reggel 8-ig nem tudja ellátni – tette nyilvánossá a hírt a hozzá eljutott levél alapján a közösségi oldalán Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő. Ugyan Tóth Ferenc orvosigazgató az információt azzal egészítette ki, hogy az osztály felmondása a traumatológiai ügyeletet nem érinti, mert az változatlan formában ellátja feladatát, de az igazgató kérte helyettes szolgáltató kijelölését az Uzsoki helyett.

A sürgősségi osztályon mindeddig egy közvetítő cégen keresztül 18 vállalkozó orvos, illetve mentőtiszt biztosította az ellátást. Azonban nemrég megtudták, hogy a fizetésük majdnem dupláját kínálják újonnan toborzott munkatársaknak a sürgősségi osztályra. Ezek után az ott dolgozók maguknak is ilyen fizetést követeltek, de a kórház vezetése ezt megtagadta. Ekkor az orvosok, akik másodállásban látták el ezt a munkát, felmondtak. 

Az Uzsoki Utcai Kórház helyett a sürgősségi ellátásra szorulókat a Honvédkórházba, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházba Kistarcsára, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba kellett szállítaniuk a mentőknek az országos tiszti főorvos utasítása alapján.

A helyzet végül megoldódott, négy nap részleges leállást követően újraindult a sürgősségi betegellátás.

 Tatabányán is rezgett a léc 

Azt nem lehet tudni, hogy Tatabányán csupán a rosszakaróknak köszönhetően kapott lábra a hír, hogy a Szent Borbála Kórházban a szülészeti ellátás szünetel, vagy még időben sikerült a kórház vezetőségének orvosolnia a problémát. Mindenesetre néhány óráig az interneten egy olyan levél terjedt, miszerint augusztus elsejétől egy hónapig szünetelni fog az akut szülészeti esetek felvétele ügyeleti időben Tatabányán. Végül

a kórház cáfolta a leállásról szóló hírt,

a kórház szülészeti ellátása zavartalanul működik – írta a kemma.hu.

Zalaegerszegre Pécsről jött a segítség 

Zalaegerszegen azonban valóban felmondott a Traumatológiai Osztály. Ahogy arról már korábban beszámoltunk a Szent Rafael kórház Traumatológiai Osztályának dolgozói közül hét traumatológus szakorvos bontotta fel határozatlan idejű egészségügyi szolgálati jogviszonyát június végén. 

Az orvosok távozását akkor a kórház közleményben is megerősítette. A távozó szakorvosok azzal indokolták a döntésüket, hogy az ügyeleti órák, az ügyeleti bérek elszámolása valamennyi, az osztályon dolgozó többi munkavállalót is hátrányosan érinti. Azt írták, az ügyeleti díjak alacsony mértéke miatt távoznak az intézményből.

A kórház a folyamatos betegellátás érdekében jelezte az illetékes szervek felé az átszervezés szükségességét. Közleményükben kiemelik, hogy a sürgősségi betegellátás és a traumatológiai járóbeteg szakrendelés változatlanul működik, azonban a műtéteket, és komolyan ellátást igénylő eseteket a szombathelyi, nagykanizsai, illetve kaposvári kórházakban látták el.

A felmondások miatt korábban Kásler Miklós, az emberi erőforrás minisztere soron kívüli vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás helyzetéről. A kórház azóta újraszervezte a traumatológiai osztályt, a segítség Pécsről érkezett több orvos személyében, akik azóta már munkába álltak, sőt a Pécsi Tudományegyetem jóvoltából a kórházi osztály kihelyezett oktatási egységként működhet.

VIP személyeknek fenntartott kórház  

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNKI) június végén kelt, most kiszivárgott levele alapján szeptember 11. este 8 órától, szeptember 13. reggel 6 óráig leáll a Honvédkórház központi telephelyen az egészségügyi ellátás.

A Központ levelét ez esetben is Kunetz Zsombor szivárogtatta ki, aki a dokumentumot nyilvánosságra hozta a Facebook-oldalán. A szakember szerint a leállás szinte minden olyan betegséget érint, ami a sürgősségi ellátás kategóriájába esik. Kunetz feltételezi, hogy a Honvédkórház időszakos leállására valószínűleg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal hozható kapcsolatba, ahol a misét Ferenc pápa fogja pontifikálni. A Honvédkórház a lakosság ellátása helyett ebben az időben a zarándokok és turisták ellátására fog átállni, amire szükség is lehet, tekintve a látogatók átlagéletkorát – írta posztjában. 

Más szemszögből 

Lantos Gabriella egészségügyi szakember kiemelte, nem szabad összekeverni a különböző osztálybezárásokat, mert amíg az Uzsoki kórházban, illetve Zalaegerszegen szakember hiány vezetett a helyzethez, addig a Honvéd Kórházban tudatos döntés született a felettes NNK részéről.

Az előző kórházak esetében, amelyek megyei és centrumkórházként funkcionálnak, világosan szemlélteti azt a szakember hiányt, amely hosszú távon fenntarthatatlanná teszi a jelenlegi kórházstruktúrát.

Az egészségügyi szakember a helyzet megoldását a kórházi rendszer centralizálásában látja, amely ugyanakkor már

a színfalak mögött el is kezdődött.

Igaz, egyelőre még a betegek számára láthatatlan háttér-szolgáltatásokban.

Lantos Gabriella ez utóbbi mondatával arra a levélre utalt, amelyet az Országos Kórházi Főigazgató (OKFŐ) hétvégén a kórházaknak küldött el. A levélben Jenei Zoltán főigazgató arról írt, hogy „a jövőben a városi intézmények gazdasági szervezetei által ellátott feladatokat vagy azok egy részét” a megyei intézményekbe koncentrálják. Lantos Gabriella ez azt jelenti, hogy a kisebb kórházak gazdálkodását is centralizálnák, a megyei intézmények alá sorolt városi kórházak gazdasági szervezet nélkül működő, önálló költségvetési szervezetek lennének.

Egy másik szakértő is a szakember hiányt látja a legnagyobb problémának. Dózsa Csaba egészségügyi szakértő szerint ennek hátterében konkrétan az állt, hogy miközben az új jogállási törvény jelentősen megemelte az orvosok fizetését, a kórházban mindössze heti pár napot vállalkozóként dolgozó orvosok bére kimaradt,

a különbözetet pedig a kórházak nem tudják kigazdálkodni.

Dózsa Csaba szerint általános probléma a sürgősségi orvosok hiánya, aminek az az oka, hogy Nyugat-Európában nagyon jó fizetést kapnak, ezért inkább a külföldi munkalehetőséget választják. 

(Borítókép: Robert Nickelsberg / Getty Images)

Rovatok