Index Vakbarát Hírportál

Vannak fideszesek, akik szerint Orbán Viktornak mennie kell, ha a kormánynak köze van a Pegasus-botrányhoz

2021. augusztus 11., szerda 09:24

A magyarok csaknem háromnegyede, 74 százaléka hallott már a Pegasus-ügyről, az izraeli kémprogramról, amelyet tíz ország, köztük Magyarország kormányzata is megvásárolt kormánykritikus újságírók, közéleti szereplők megfigyelésére.

A Fidesz-szavazók körében kevésbé terjedt el az információ, csak a 68 százalékuk hallott a botrányról, míg az ellenzékiek közül csaknem mindenki – írja a Népszava a Publicus július végén készített, 1000 főt megkérdező reprezentatív közvélemény-kutatása alapján.

Érdekesség, hogy 

a magyarok 70 százaléka pártállástól függetlenül elképzelhetőnek tartja vagy biztos abban, hogy hazánkban politikai okokból figyelnek meg kormánykritikus embereket,

miközben a fideszesek 71 százaléka szerint ez semmiképp sem elfogadható, ráadásul hét százalékuk úgy véli, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek le kell mondania, ha kiderül, a kormánynak köze van a botrányhoz.

Abban viszont még többen egyetértenek – Fidesz-szavazók 43 százaléka –, hogy annak a miniszternek nincs maradása, aki alá az adatokat gyűjtő szervezet tartozik.

Magyarország egy a tízből

Egy nemzetközi együttműködés eredményeként derült ki, hogy tíz ország – köztük Magyarország – kormányzata megvásárolta az NSO nevű izraeli cég Pegasus nevű kémprogramját. A megfigyelt személyek között szerepel

A Guardian korábban azt írta, hogy a Pegasus magyarországi használatáról Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök egyik 2017-es találkozóján születhetett megállapodás. Bár az NSO egyik korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország ügyfél, maga a cég azt is tagadja, hogy elfogad utasításokat az izraeli kormánytól. Az Orbán-kormányzat határozottan cáfolja, hogy Magyarországon törvénytelen adatgyűjtés folyt volna, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pegasus-botrányt politikai hisztériának nevezte.

Rovatok