Index Vakbarát Hírportál

Nem nyomoz a rendőrség a Fidesz emojis plakátjai miatt

2021. augusztus 12., csütörtök 11:38

Feljelentésként értékelte Hadházy Ákos kérdését Polt Péter, de a rendőrség bűncselekmény gyanújának hiánya miatt nem indít nyomozást a Fidesz emojis plakátjai ügyében – derül ki abból a válaszból, amelyet a legfőbb ügyész küldött a független parlamenti képviselő érdeklődésére. 

Hadházy Ákos még  július 27-én kérdezte meg, mi a helyzet a plakátokkal. Egyrészt azt kifogásolta, hogy a kampány valójában nem kormányzati tájékoztatás, hanem a Fidesz pártpolitikai céljait szolgálja, ezért felmerül a  Btk. 376. § (1) bekezdésébe ütköző hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúja. Minderre bizonyítékul a

Tart attól, hogy visszatér a Gyurcsány-korszak?

kérdéssel kitett plakátokat hozta fel.

Másrészt – feszegette a független parlamenti képviselő – a plakátok felvethetik a közösség elleni uszítás bűntettének gyanúját, azokat ugyanis, akik nagy nyilvánosság előtt valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, illetve annak tagja ellen, vagy a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen – különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel – erőszakra vagy gyűlöletre uszítanak, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel is lehet büntetni. Hadházy Ákos kérte, hogy az ügyészség tekintse beadványát feljelentésnek, ha a fenti ügyekben még nem folyik eljárás.

Polt Péter legfőbb ügyész augusztus 11-i keltezésű válasza szó szerint így hangzik:

Az írásbeli választ igénylő kérdést feljelentésként értékeltem és azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbítottam. A nyomozó hatóság a feljelentést bűncselekmény gyanújának hiányában elutasította és rendelkezett a határozat Képviselő Úr részére történő kézbesítéséről.

Rovatok