Index Vakbarát Hírportál

Vasárnapig kell kibírnunk, hétfőn begorombul az időjárás

2021. augusztus 12., csütörtök 06:21

Csütörtökön sok lesz a napsütés, csak kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Országszerte száraz idő várható; hajnalban 13–19, délután 27–32 fokot mérhetünk – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Pénteken többnyire napos időre számíthatunk, csupán néhol nyugaton fordulhat elő rövid ideig tartó zápor, esetleg zivatar, itt helyenként a déli, délnyugati szél is megélénkülhet. A csúcshőmérséklet 28 és 34 fok között alakul.

Szombaton is a napsütésé lesz a főszerep, csak elvétve északon, északnyugaton és az Alpokalján alakulhat ki futó zápor, zivatar. A szél csak a csapadékgócok közelében élénkülhet meg, délután 30–35 fok valószínű.

Vasárnap már több lehet a gomolyfelhő, elszórt záporok, zivatarok az északi megyékben fordulhatnak elő. A nyugati-délnyugati szél többfelé megélénkül, 30-36 fokos kánikulában lesz részünk. Hétfőn egy hidegfront közelíti meg hazánkat, így már több lehet a zápor, zivatar, de a front előtt marad a kánikula, a 30–36 fokos maximumok. 

Megdőlhetett az európai melegrekord

Az Időkép szerda késő este arról írt, Európa felett az elmúlt napokban egy Lucifer névre keresztelt anticiklon fejti ki hatását, a kontinens déli felét afrikai eredetű levegő, illetve szaharai eredetű por tölti ki. A szicíliai Szirakúzában az elsődleges (még nem hitelesített mérések alapján)

szerda délután 48,8 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami nyolc tized fokkal haladta meg az 1977. július 10-én mért athéni rekordot.

Ilyen magas hőmérsékletre a feljegyzések óta nem volt példa Európában. A Szicíliát uraló forró afrikai eredetű légtömeg hatására többfelé emelkedett 40, helyenként 45 fok fölé a hőmérséklet. Kedden a tunézia fővárosban mértek 49 fokot. A hőhullám várhatóan a következő napokban is folytatódni fog Dél-Európában – teszik hozzá.

Rovatok