Index Vakbarát Hírportál

Dohányt, boxert és viperát is kimutatott már csempészeknél a röntgen

2021. augusztus 13., péntek 14:17

A csomagátvilágító röntgenberendezések szolgálatba állítása óta eltelt bő egy hónapban több mint harmincezerszer ellenőrizték a belépők poggyászait a záhonyi, beregsurányi és röszkei határátkelőhelyeken. Az átvilágítások alkalmával többek közt dohánytermékeket, viperát és boxert is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai – adta hírül az MTI.

A NAV 2019-ben sikerrel pályázott egy nemzetközi programban, amelynek célja a dohánytermékek illegális kereskedelme elleni küzdelem segítése hatékony és innovatív megoldásokkal. Az elnyert támogatásnak köszönhetően a NAV Záhony, Beregsurány és Röszke közúti határátkelőhelyeire telepíthetett csomagátvilágító készülékeket.

A berendezések előnye, hogy az utasok csomagjainak ellenőrzése gyorsan és elkülönítetten történik. Az átvilágítással a pénzügyőrök az egész csomag tételes ellenőrzése helyett célzott vizsgálatot folytathatnak – írta a NAV. Közölték, hogy a készülékeknek köszönhetően már számos alkalommal kerültek elő be nem jelentett alkohol- és dohánytermék, valamint egy esetben Röszkén két kést, négy viperát és hat boxert is lefoglaltak a hatóságok. Az ügyben közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt indult eljárás – tette hozzá a NAV.

A csempészet elleni harcban, a határon átnyúló illegális tevékenységek megelőzésében, a jogsértések visszaszorításában jelentős szerepük van a csomagröntgenek alkalmazásának, amelyek egyúttal hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb vizsgálatra adnak lehetőséget – szögezte le a hatóság. 

Rovatok