Index Vakbarát Hírportál

Lekaszálják a budapesti méhlegelőket

2021. augusztus 13., péntek 22:01

A Főkert munkatársai elkezdték lekaszálni a budapesti méhlegelőket. Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész a Facebookon jelentette be, hogy megkezdték a munkálatokat. Elmondta, hogy programjuk keretében 22 fővárosi vadvirágos folton évi évi 1-2 alkalommal kaszálják le a méhlegelőket.

A kaszálék egy darabig helyben marad, míg ki nem peregnek a virágmagok. Így áll vissza szép lassan, évek alatt a természetes gyep, az élőhely a monokultúrás gyepből

– írta Bardóczi Sándor

Részletezte: ahol sok rovar van az adott élőhelyen – például a Hegyalja úton a Gellért-hegy lejtőjén –, ott a kaszálás sávosan történik meg, így a megmaradt részek továbbra is el tudják látni a méheket. 

A főtájépítész arról is beszámolt, hogy a vadvirágos rét koncepció által az egyik rétre

egy védett növény, a budai imola is visszatért.

A Fidelitas június végén politikai ügyet csinált a méhlegelők ügyéből, ők ugyanis azt állították, hogy a városvezetés azért hagyta megnőni a növényzetet, mert alkalmatlanok a közterületek gondozására. A Fidelitas kezdeményezésére válaszolva a Főkert azt üzente az aktivistáknak, hogy szaktudás és egyeztetés nélkül ne vágjanak bele hasonló akcióba, Karácsony Gergely pedig azt kérte, hogy inkább őt ekézzék, ne a zöldterületet.

Rovatok