Index Vakbarát Hírportál

Újabb vádemelés Simonka György ellen, azt mondja, ártatlan

2021. augusztus 13., péntek 18:15

Egy újabb ügyben emeltek vádat Simona György ellen. A politikus a hvg.hu-nak azt monda, hogy teljesen alaptalanul vádolták. A politikus ellen – akit már eddig is csalással vádoltak – most vesztegetés és befolyásolás miatt indult egy újabb eljárás.

Hihetetlen, hogy egyetlen egy bűnöző 4 évvel ezelőtti vallomására alapozva adhatták ki a mentelmi jogomat és vádolhattak meg, miközben ezzel szemben minden bizonyíték az én igazamat támasztja alá

– mondta a politikus a hvg.hu-nak.

Az ügyészség most azzal vádolja a politikust, hogy miután tudomást szerzett az őt érintő első büntetőeljárásról

ötMILLIÓ FORINTOT FIZETVE BEFOLYÁSOLTA EGY TANÚ VALLOMÁSÁT,

egy őrizetbe lévő gyanúsítottat pedig szintén le akart fizetni, hogy a számára kedvező vallomást tegyen. A politikust két rendbeli vesztegetés hatósági eljárásban bűntettével, míg a vallomástételben befolyásolt társát vesztegetés elfogadása hatósági eljárásban bűntettével vádolja. 

Nem követtem el semmilyen bűncselekményt, és ahogy eddig is tettem, ezután is mindenben együttműködök a hatóságokkal annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság

– mondta a politikus.  Hozzátette: szerinte mindenki értetlenül áll a „szabálytalanságoktól hemzsegő eljárásrend előtt, és nem tudja, kinek az érdeke lehet az, hogy szakaszosan csöpögtessék” ellene a vádakat és gyanúsításokat. 

Véleményem szerint ez egyedülálló és törvénytelen, melyre panaszaimban ki is tértünk

– fogalmazott.  A politikus június végén a másik büntetőügyéről is részletesen beszélt.  Sok mindent elkövettem, én sem vagyok szent, de ami a vádiratban áll, azt nem – mondta akkor. 

Ügyészségi gyanú szerint Simonka György eredetileg a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a magyar költségvetésből származó vissza nem térítendő támogatásokra utazott. Ő és a társai a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat áron alul megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. A beszerzett eszközök döntően használtak voltak, és csak töredékét képviselték az értük kifizetett összegnek. Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45 százalékát – szolgáltassák vissza neki készpénzben. Ő a harmadrendű vádlott az 1,4 milliárd forintos ügyben, amelyben

kell felelnie a törvény előtt. Először 2019. október 18-án, legutóbb 2021. február 22-én függesztették fel a mentelmi jogát, de nem helyezték letartóztatásba. Ennek minden valószínűség szerint az az oka, hogy a Fidesznek formálisan vele van meg a kétharmados többsége az Országgyűlésben.

Rovatok