Index Vakbarát Hírportál

Egynapos horvát nyaralásról tért vissza a busz, ami balesetet szenvedett az M7-esen

2021. augusztus 15., vasárnap 13:45

Egy egyetemi baráti társaságból kinőtt utazásszervező portál autóbusza szenvedett nyolc halálos áldozattal, nyolc súlyos és negyven könnyebb sérülttel járó balesetet ma kora reggel az M7- esen. A portál mögött álló utazási iroda, a Volmer-Tours Kft. magát megnevezni nem kívánó munkatársa megerősítette a hvg.hu-nak: az általuk szervezett egynapos horvátországi utazásról hazafelé tartó jármű egyik sofőrje is az áldozatok között van.

Nagyon megérintett minket a tragédia, nem találom a szavakat – mondta a hvg.hu-nak a férfi, aki azt is elárulta, hogy a Mercedes buszt csak bérelték, nem az irodáé volt. A reggeli balesetben a busz az M7-es autópálya 70-es kilométerénél, Szabadbattyán térségében átszakította a szalagkorlátot, a sztráda felüljárója hídpillérének ütközött, és az árokba borult.

Sajtóértesülések szerint a balesetet szenvedett jármű oldalán a RoliTúra felirat szerepelt. Az utazásszervező honlap mögött a mosonmagyaróvári székhelyű Volmer-Tours Kft. áll. A túraszervező cég honlapja szerint a csoport péntek este indult Budapestről, és egy napot töltöttek a Krk szigeten található Baska településen, ahonnan szombat éjjel indultak vissza a magyar fővárosba.

Korábban az MTI kereste a Volmer-Tours Kft.-t. A telefont felvevő férfi azt ígérte, tájékozódik, és visszahívja a tudósítót. Ezt követően nem jelentkezett, később pedig a megadott számon elérhetetlenné vált.

A Telexnek viszont sikerült utolérnie a délelőtt folyamán az utazásszervező honlapot alapító Szabó Rolandot, aki megerősítette azt az információt, miszerint a busz egy egynapos baskai túrán volt Horvátországban, az utaslista szerint 56 utassal, ebből két gyerek, két sofőr volt. Arról is beszámolt a portálnak, hogy munkatársai a helyszínen segítik a mentést végző hatóságokat.

A hvg.hu szerint a Volmer-Tours Kft. egy 2007 végén alapított, mosonmagyaróvári székhelyű vállalkozás. Fő tevékenysége az utazásszervezés, és szerepel a Budapest Főváros Kormányhivatala mint kereskedelmi hatóság által vezetett utazásszervezői közhiteles nyilvántartásban.

A nyilvántartás szerint a cégnek hétmillió forint összegű nemzetközi vagyoni biztosítéka, illetve 500 ezer forint értékű belföldi vagyoni biztosítéka van. A Volmer-Tours Kft. a cégbírósági adatok szerint hárommillió forint jegyzett tőkével rendelkezik, ügyvezetője Tamás Zoltán János, aki a másik három tulajdonos mellett a cég résztulajdonosa is.

A vállalkozást az éves pénzügyi beszámolók alapján – a turisztikai ágazat más szereplőihez hasonlóan – súlyosan érinthette a koronavírus-járvány, a turizmus leállása. A tavalyi évet árbevétel nélkül, 93 ezer forintos veszteséggel zárták, míg 2019-ben még 76 milliós forgalmuk és 1,28 milliós nyereségük volt.

A RoliTúra és a Volmer-Tours neve nem véletlenül fonódott össze az elmúlt években. A RoliTúra honlapján Szabó Roland alapító idézi fel, hogy a veszprémi egyetemisták által alapított utazásszervező cég csak 2009–2013 között működött RoliTúra Kft. néven, 2013-tól Iránytű Utazási Iroda néven folytatták, 2018–2020 között a „szervezési és utaztatási feladatokat” egy alvállalkozójuk, a Földgömb Utazási Iroda Kft. vette át, majd idén tavasszal történt újabb változás. A honlapon az alapító azt írja: 

2021 áprilisától tovább folytathatjuk utazásszervezői tevékenységünket! A RoliTúra belföldi és külföldi utazásait a Volmer-Tours Kft.-vel szervezzük közösen! 

(Borítókép: Rendőri helyszínelés az M7-es autópályán Szabadbattyán közelében, ahol árokba borult egy autóbusz 2021. augusztus 15-én hajnalban. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)

Rovatok