Index Vakbarát Hírportál

Balog Zoltán: a szülők joga és felelőssége a gyermeknevelés

2021. augusztus 23., hétfő 20:10

A szülők joga és felelőssége a gyermekek nevelése, ahogyan – nagyon helyesen – ezt a magyar törvényhozás kimondta, és ha azt el akarják venni a szülőktől, „akkor az a világ nagyon rossz irányba indult el" – ezt mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hétfőn.

Az MTI tudósítása szerint a korábbi miniszter Kunszentmiklóson, az Áldás Református Óvoda alapkőletételi ünnepségén mondott beszédet. Balog Zoltán visszautalt egy idézetre Márk evangéliumából, amely szerint Jeruzsálemben az írástudók és a vének azt kérdezték Jézustól:

Milyen hatalommal cselekszed ezeket, és ki adta neked a hatalmat arra, hogy ilyeneket tegyél?

A református püspök azt mondta:  a gyermek Isten ajándéka, így kell tekinteni rá,

UGYANAKKOR MINDEZ KÖTELEZI A SZÜLŐT, AZ ISKOLÁT, AZ ÁLLAMOT, AZ EGYHÁZAT IS, HOGY AZ „ILLETÉKTELEN BEAVATKOZÁSSAL” SZEMBEN MEGVÉDJÉK A GYERMEKET. 

Úgy kell nevelni őket, hogy „az életnek legyen értelme tíz, húsz, harminc meg száz év múlva is” - hangsúlyozta Balog Zoltán. 

Salacz László fideszes országgyűlési képviselő elismerését fejezte ki az óvodaépítés miatt. Mint mondta: a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja nem volt előzmény nélküli, ezt megalapozta a református egyház évszázados tanítása és szolgálata. Az egyházak szerepét a mai világban kiemelkedően fontosnak nevezte, mert szilárd erkölcsi alapot teremtenek valamennyi generáció számára.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a Kunszentmiklósi Református Egyházközség által alapított, 3 csoportos, új, modern óvodában 75 új férőhely létesül. A beruházás várhatóan 2022 április végére készül el, az Áldás Református Óvoda a 2022-23-as nevelési évben kezdi meg munkáját.

A református egyház országos óvodaprogramján belül megvalósuló esemény a program országos nyitó alapkőletétele is egyben, amellyel 3048 új óvodai férőhely és 354 új munkahely jön létre országszerte. A fejlesztés a kormány 35 milliárd forintos támogatásából valósul meg. A 678 millió forintos összköltségű építkezés forrását a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével a magyar kormány vissza nem térítendő támogatással biztosította.

Az új óvodaalapítás révén – a már működő Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskolával –  Kunszentmiklóson már 3 éves kortól lehetőség lesz arra, hogy a gyermekek az intézményesített nevelés csaknem teljes palettáján református szellemiségben részesüljenek.

Az óvodaprogramban korszerű, a mai kor színvonalának megfelelő óvodák épülnek. Országosan 33 településen teljesen új óvoda épül, 16 helyszínen pedig már létező óvoda kap új épületet; 17 helyszínen már meglévő intézmény felújítását, korszerűsítését végzik el.

A Dunamelléki Református Egyházkerületben 23 intézményt érint a fejlesztés, amiből 15 új építésű beruházás. A fejlesztés 2140 férőhelyet érint az egyházkerületben, amiből 1246 új óvodai férőhely. A programnak köszönhetően 2021 szeptemberben Tabajdon már az új óvoda épületében, bővített kapacitással folytatódik az óvodai ellátás, továbbá Szentendrén az épület bővítése hamarosan lezárul, így ott 2 kis létszámú óvodai csoportban kezdik meg sajátos nevelési igényű gyermekek részlegesen integrált óvodai ellátását. Ezen felül Lovasberényben és egy budapesti helyszínen is a befejezéshez közeledik már a beruházás.

Rovatok