Index Vakbarát Hírportál

A Blaha a leggázabb hely Pesten, pedig két műszakban takarítják

2021. augusztus 23., hétfő 12:46

Az Index nemrég cikksorozatban foglalkozott Budapest közterületeinek állapotával. Tettük mindezt azért, mert az utóbbi időben elviselhetetlenné vált a kosz, a bűz, a sok drogos, kéregető alak, akik mellett nem érezhetjük magunkat biztonságban. Szavazást is készítettünk, ahol arra kerestük a választ, hogy az egyébként meseszép főváros mely csomópontján a legdurvább a közbiztonsági, köztisztasági helyzet. Kilenc lehetőség közül jókora fölénnyel a Blaha Lujza tér nyert, így nem volt kérdés, hogy a helyszínre sietünk. Már az odaút is kalandos volt, de a tizenöt éve virágárusként dolgozó Magdi, az aluljáróban takarító Imre vagy a McDonald’s biztonsági őrének, Zsoltinak a sztorijait semmi sem überelte.

„Ötvenöt év után új, igényes karaktert kap Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, találkozóhelye, a Blaha Lujza tér” – hirdeti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) abban a tájékoztatóban, ahol részletesen leírják, milyen változásokra kell számítani az idén nyáron megkezdődött felújítást követően.

A igényes karakterre sajnos még várnunk kell, a munkálatokat ugyanis csak jövő ősszel fejezik be. Bár az elmúlt hetekben a gépjárműforgalom korlátozása elkerülhetetlenné vált, szerencsére a sokak által használt 4-es, 6-os villamossal változatlanul eljuthatunk a Blahára.

Az Index stábja is ezzel érkezett, ám már az odafele úton furcsa szituációba keveredtünk. Miután két részeg nem bírt magával, kénytelenek voltunk a villamos hátuljába menni, ahol látszólag biztonságban helyet foglaltunk egy idős néni mellett. Az egyébként jó megjelenésű hölgy egyik pillanatról a másikra olyat tett, amire a legvadabb rémálmainkban sem gondoltunk: 

kivette a szájából a műfogsorát, és elkezdte felénk csattogtatni.

Miután nem igazán voltunk vevők a szürreális jelenetre, visszatette a szájába, majd újra kivette, és megkérdezte, hogy biztosan nem kérjük-e, merthogy nekünk adná.

Blaha Lujza tér

– zökkentett ki minket ebben a pillanatban a villamos hangosbemondójának gépies hangja, jelezve, hogy megérkeztünk.

Félig-meddig még sokkos állapotban az aluljáró felé vettük az irányt, ahol megpillantottuk a virágárus Magdit, aki tizenöt éve dolgozik a környéken. Mint mondja, a felújítás miatt most valamelyest kiszorultak a veszélyes alakok a város többi részére, de úgy véli, ha befejezik a munkálatokat, rosszabb idők jöhetnek, mint valaha.

Hiába telepítenek ide fákat, csak arra lesz jó, hogy a drogosok és a hajléktalanok egy szebb környezetben balhézzanak. Felesleges új padokat építeni, öt perc alatt meg fogják őket rongálni, hosszú távon sajnos semmi nem fog változni. Ez itt a VIII. kerület, ezek az emberek itt élnek, ez a tér az életük, amit a felújítás ellenére sem fognak feladni. A „drogos focista” felénk egy külön fogalom, naponta átlagosan tízszer hívom ki rájuk a rendőröket, mert úgy gondolják, hogy óriási buli azzal szórakozni, hogy a tizenöt méter széles üvegkirakatomat kapunak tekintik. Nem győzőm tőlük elvenni a labdát, mégis volt rá példa, hogy a rendőrök engem büntettek meg. Telefonon kérdezték, hányan randalíroznak a boltom előtt, azt feleltem, hogy húszan. Mire kiértek, már csak tízen voltak, és a zsaruk azt mondták, hogy hamis, túlzó képet festettem le a telefonban, ezért feljelentettek. Kértem őket, hogy nézzék vissza a kamerafelvételeket, de hiába. Felháborítónak tartom az itteni állapotokat

– mondta az Indexnek az aluljáróban található virágbolt üzletvezetője, Magdi.

A balhés alakokon túl a koronavírus-járvány kezdete óta talán még inkább szembetűnő a hömpölygő szemét és kosz, amivel főként a takarítóként dolgozó Imrének gyűlik meg a baja.

Borzalom, ami itt megy” – kezdte lapunknak a hetven év körüli férfi.

Az alapítványok rendszeresen adnak a hajléktalanoknak élelmiszert, de minek? Azt is csak szétdobálják, amit én takaríthatok fel. A telefonosbolt mellett van a szertáram, oda is rendszeresen bekuncsorognak meleg vízért, hogy levest főzzenek belőle. Nekem sajnos csak öt liter vizem van a bojlerban, amit a felmosáshoz kell tartalékolnom, de ezt egyszerűen nem akarják megérteni. Talán délután a legrosszabb a helyzet. Járok máshova is takarítani, kétségkívül a Blaha a leggusztustalanabb hely a városban, noha szerintem a Kálvin tér és az Örs vezér tere se piskóta

– mondta Imre.

Az Index a köztisztaságot illetően a Fővárosi Önkormányzatot is kereste, kérdésünkre elmondták, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársai a Blaha Lujza téren naponta két műszakban végzik az aluljáró kézi takarítását, továbbá szükség szerint a padlózat gépi takarítását. A tér felszíni részén a takarítást és a hulladékgyűjtő edények ürítését hétköznap napi kettő, hétvégén napi egy alkalommal végzik kollégáik. Ezen felül a lakossági igényekre is reagálva heti egy alkalommal nedves, környezetbarát technológiával, koncentrált fertőtlenítő takarítás keretében tisztítja az FKF az aluljárók területét.

Fontos megemlíteni, hogy Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, ebben a Fővárosi Önkormányzat és cégei mellett az egyes kerületi önkormányzatoknak, az ingatlanok előtti járdák takarításában pedig a vonatkozó jogszabály alapján az ingatlanok tulajdonosainak, kezelőinek is komoly feladata és felelőssége van. Ugyancsak felelősségük van egyes kereskedelmi vállalkozásoknak is, hiszen az üzletek és éttermek környékén a hulladékgyűjtők kihelyezése, valamint a hulladék elszállítása az üzletek feladata

– hangsúlyozták.

Népszínház utca: mindig van valami balhé

A környéken sétálva azonban arra leszünk figyelmesek, hogy az aluljáró mellett a Népszínház utcában is áldatlan állapotok vannak. A sarki McDonald’s biztonsági őre, Zsolti korábban az éjszakai életben dolgozott, de a koronavírus miatt megszűnt az állása. Ezért váltott a gyorsétteremre, azt hitte, itt könnyebb dolga lesz. Nem így lett.

Mindig van valami balhé. A legtöbb konfliktus azokban a hetekben volt, amikor csak elvitelre lehetett rendelni, és nem lehetett bent, az asztaloknál leülni. Ezt valamiért az erre járó népség képtelen volt megérteni. Szóltunk szépen, válaszként ordítani kezdtek velünk. Legszívesebben leütöttem volna, de a meki elveibe nem fér bele a pofon, itt mások a játékszabályok, mint a diszkóban.

Sok olyat benyelünk biztonsági őrként, amit régen sosem tettünk volna. Pedig ha nem adják meg a tiszteletet, én miért legyek kedves?

– tette fel a kérdést Zsolti, aki szerint a részegekkel van a legtöbb gond. Sokszor hosszú percekig bambulnak az automata előtt, mindenki mást feltartva.

Kitessékeltem egy férfit, aki ezt követően szándékosan beverte a fejét a falba, hogy azt hazudhassa a rendőröknek, én vertem meg. A zsaruk végül kiérkeztek a helyszínre, de a kamusztorit szerencsére nem vették be. Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor megpróbáltak besározni. Egyszer kérdés nélkül helyet foglalt valaki az asztalnál, anélkül hogy fogyasztott volna valamit. Kértem, hogy vagy vegyen valamit, vagy menjen ki. Kifele menet szándékosan elejtette a nála lévő rejtvényújságot, és még mondta is, hogy azért tette, hogy azt mondhassa, mi loptuk el tőle

– mesélte Zsolti, hozzátéve, hogy nem a hajléktalanokkal van baj, hanem a részeg, balhés alakokkal, akik nem bírnak magukkal.

Nem sokkal feljebb megpillantjuk Imre bácsit, aki húsz éve él az utcán, többnyire a Blaha környékén mozog. Ő is azt mondja, hogy az utóbbi időszakban megszaporodtak a drogosok, akik ijesztők és veszélyesek.

Mostanában több rendőr mászkál a környéken, sokat segítenek. Mindig megkérdezik, hogy vagyok, és pénzt is szoktak nekem adni. A többi ember inkább csak élelemmel segít, aprót csak ritkán adnak, a legtöbben attól félnek, hogy alkoholra költöm, ami, bevallom, elő szokott fordulni. Hetvenkét éves vagyok, úgy érzem, már nincs erőm változtatni a helyzetemen, kilátástalan az életem

– mondta a hajléktalan férfi.

Elindult valami

A Fővárosi Önkormányzat illetékese az Indexnek arról számolt be, hogy a közterületekről szóló cikksorozatunk hatására azonnal cselekedni kezdtek. 

A közbiztonság fenntartása Budapesten a Budapesti Rendőrfőkapitányság feladata, múlt héten a főpolgármester levélben kérte Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitányt, hogy az Önök cikkeiben is említett Örs vezér téren biztosítson fokozott rendőri jelenlétet. Terdik Tamás hivatalos közleményben a nyilvánossággal is közölte, hogy fokozott járőri jelenlét lesz az Örs vezér téren. Bármely fővárosi közterületen a közbiztonság biztosítása és a bűncselekmények megelőzése rendőrségi feladat, vagyis elsősorban a Belügyminisztérium alá tartozó rendészeti feladat

– közölték lapunkkal.

A megerősített rendőri jelenlétben az olvasói levelek is komoly szerepet játszottak, ezt az információt korábban a Budapesti Rendőr-főkapitányság is megerősítette az Indexnek.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság folyamatosan elemzi az egyes területek bűnügyi-közbiztonsági helyzetét. Emellett odafigyelünk a lakosságtól érkező jelzésekre is. Mindezeket figyelembe véve alakítjuk, szükség szerint rugalmasan módosítjuk a szolgálatszervezést. Ez történt ebben az esetben is, amikor lakossági észrevételek alapján minden napszakra kiterjedő megemelt rendőri jelenlétet rendeltünk el az Örs vezér terén. 

A szolgálatot ellátó rendőrök létszámát mindig az aktuális helyzethez igazítjuk, és szükség szerint bármikor rugalmasan tudjuk azt változtatni.

A felsorolt közterületek esetében szintén állandó rendőri jelenlétet rendelünk el, minden bejelentésre azonnal reagálunk, és megtesszük a szükséges intézkedéseket” – jelezték.

„Mi húzzuk a rövidebbet, dolgozó, normális emberek”

„Az állapotok évről évre egyre rosszabbak” – írja egyik olvasónk, aki munkája miatt rendszeresen közlekedik a Nyugati pályaudvar és a Blaha Lujza tér környékén.

Mondhatni, az összes lecsúszott, szerencsétlen ember Budapest belvárosába igyekszik, ahol a nagy tömegben mindig megtalálják azokat, akiktől tudnak tarhálni annyit, hogy a mindennapokat túléljék. Az idei évben én is gondolkodtam, hogy folytassam-e az oktatást ezeken a helyeken, mert már elviselhetetlenül gyomorforgató és hányingerkeltő a Belváros. (...) A szépen felújított helyeken is ott rohadnak az emberek. Bocsánat a szóért, de ez az igazság. Teljesen lecsúszott, emberi mivoltukból kifordult lények, bárhol bármikor elvégzik a dolgukat, emellett fekélyesek, betegek, fertőzők, elképesztően undorítók. Az említett terek lassan életveszélyesek. Ez nagyon nincs rendjén, hogy ebben az országban mindenkinek van joga, csak nekünk, robotoló embereknek nincs a normális élethez, akik fenntartjuk az egész rendszert

– írta olvasónk.

Egy másik férfi szintén hasonló helyzeteket tapasztal, szerinte évek óta trükközni kell ahhoz, hogy valamelyest békében élhessünk.

Én a belvárosban lakom, és tulajdonképpen már-már evidensnek veszem, hogy a nagyobb közterületeken, aluljárókban a csavargók uralkodnak. A Blaha Lujza téren megvannak a már a jól bejáratott kerülőútjaim, például inkább egy zebrával tovább sétálok a Rákóczi úton való átkeléshez. Az aluljáróba csak nagyon ritkán megyek le, akkor is nyílegyenesen át, gyorsított léptekkel, és lehetőleg nem nézek senkire, mert azonnal megindulnak az ember felé. Jegyautomatából is van a félreeső utcában bevált helyem, ahol bérletet és néha jegyet szoktam venni. Az, hogy a Blahán megkíséreljek venni valamit, évek óta szóba sem jöhet

– mondta olvasónk.

Továbbra is kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat a közbiztonsági, közegészségügyi szempontból kifogásoltnak tartott közterületekről. Leveleiket, fotóikat az indexugyelet@mail.index.hu címre várjuk.

(Borítókép: A Blaha Lujza téri villamosmegálló. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok