Index Vakbarát Hírportál

Utazásokat szervezett, több mint 100 embert vert át egy nő

2021. augusztus 24., kedd 10:38

A vád szerint egy 64 éves nő nyugdíjaskorúaknak hirdetett különböző programokat és utazásokat, egy idő után azonban azok lebonyolítása nem állt szándékában; a célja az volt, hogy a sértettek pénzét jogtalanul megszerezze. Az ügynek több mint 100 sértettje van  írja az ügyészség a honlapján.

A vádirat szerint a 64 éves nő legkésőbb a 2010-es évek elejétől egy nemzetközinek titulált, nyugdíjaskorúak programszervezésével, illetve utaztatásával foglalkozó cég vezetőjének adta ki magát. Ennek keretében a vádlott kezdetben több kulturális programot és utazást is megszervezett és lebonyolított, amelyek sikeressége miatt az általa kínált szolgáltatás rövid időn belül igen népszerűvé vált.

A vádlott ezt kihasználva a rendszeres haszonszerzés reményében a 2017-es évtől kezdődően már a szolgáltatást igénybe vevők megtévesztésére és megkárosítására rendezkedett be. Ennek keretében látszólag továbbra is több utazást és kulturális programot szervezett és hirdetett, amelyek díját – jellemzően a „cég” valamelyik budapesti irodájában – a programra, illetve utazásra jelentkező nyugdíjasoktól beszedte. Ezeket a programokat tipikusan közvetlenül az esedékesség napja előtt lemondta, azután pedig egy későbbi utazás vagy a pénzük visszafizetésének ígéretével hitegette a sértetteket úgy, hogy valójában egyik sem állt szándékában.

A vádirat szerint a vádlott egy buszos cég sérelmére is elkövetett csalást. Kezdetben itt is problémamentes volt az együttműködés, majd a vádlott 2015 nyarán fizetési problémákra hivatkozott, azt állítva, hogy az üzlettársa eltűnt a pénzükkel. A vádlott ezért halasztást kért, amelyet meg is kapott, ezt követően pedig egészen 2015 novemberéig továbbra is igénybe vette a társaság szolgáltatásait úgy, hogy azok díját ígérete ellenére nem fizette ki, és az a vád szerint nem is állt szándékában. A vádlott a cégnek mintegy 4,5 millió forint kárt okozott.

Az ügynek összesen 110 sértettje van (109 magánszemély és a buszos cég). Mindösszesen csaknem 17 millió forint a vádlott által okozott kár.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a 64 éves nővel szemben összesen 110 rendbeli bűncselekmény – köztük nagyobb kárt okozó, kisebb kárt okozó, valamint szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen és részben folytatólagosan elkövetett csalások bűntette, illetve vétsége, továbbá sikkasztás vétsége – miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

A vádlottal szemben az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására, közügyektől eltiltásra és vagyonelkobzásra is indítványt tett a vádiratban.

Rovatok