Index Vakbarát Hírportál

Az MTA elnöke szerint el kellene törölni az oltási regisztrációt

2021. augusztus 27., péntek 15:23

Aki még nem oltatta be magát, minél előbb kérje az oltást − áll Freund Tamásnak, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének a koronavírus-járvány negyedik hullámával és a harmadik oltás szükségességével összefüggő állásfoglalásában, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökeként szakértők szakmai véleménye alapján javaslatokkal kívánom segíteni Magyarország kormányának, szakembereinek és állampolgárainak a felkészülését a negyedik hullámra, és megküzdését a Covid−19-járvánnyal

− írta Freund Tamás, aki szerint a védőoltások a járvány elleni védekezés legfontosabb eszközei. Hozzátette, hogy a komoly mellékhatások előfordulásának gyakorisága nagyon alacsony.

Az Akadémia elnöke elmondta, hogy a világ számos országából érkező beszámolók szerint a negyedik hullám miatt kórházba vagy 

lélegeztetőgépre kerülő betegek csaknem kilencven százaléka az oltatlanok közül kerül ki.

Harmadik oltás jelenleg azoknak javasolt, akiknek a szervezetében nem mutatható ki ellenanyag. Ennek vizsgálata kiemelten fontos a hatvan év felettiek, az immunhiányos vagy csökkent immunitást okozó kórképekben szenvedő betegek és a fertőzésnek fokozottan kitett – például egészségügyben dolgozó, közszolgálatot ellátó – állampolgárok esetében.

Az Akadémia elnöke szerint fontos, hogy a fiatalok 12−18 évesen is megkapják a védőoltást, különösen azok, akik krónikus betegségben szenvednek, fogyatékkal élnek, illetve akiknek családtagjai immunhiányos vagy egyéb krónikus betegségben szenvednek. A Pfizer és a Moderna vakcinája már megkapta az erre vonatkozó engedélyt.

Freund Tamás szerint érdemes lenne a kormánynak megfontolni

Javasolja továbbá az elzárt, gyakran szegénységgel küzdő településeken az oltásban való részvétel támogatási lehetőségeinek feltárását és bevezetését, valamint annak vizsgálatát, hogy mi az oka a vakcina visszautasításának. Az Akadémia elnöke szerint 

érdemes a kormánynak megfontolnia a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget fogadó, elsősorban zárt terű események látogatásához.

Ez már több európai országban újra gyakorlat, ideértve az éttermek látogatását is − tette hozzá Freund Tamás.

Rovatok