Index Vakbarát Hírportál

Lázár János is konzultációt indított

2021. augusztus 27., péntek 11:49

Célegyenesben a tram-train – lelkendezik a Magyar Nemzet, amely szerint ez azt jelenti, hogy megkapták a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő vasútvillamos járművei a vasúthatósági engedélyt. Azt még a napilap győzelmi jelentése se tagadja, hogy a forgalomba állításukhoz még hátra van röpke ötvenezer kilométeres futópróba, ahol a tesztet hiba nélkül kell teljesítenie mind az öt hibrid szerelvénynek.

Időközben elkészültek a hódmezővásárhelyi karbantartóbázis tervei, de a kivitelezés megkezdése sem várható jövő tavasznál előbbre. Előrébb tart a szegedi remíz, az ottani rendező pályaudvaron már épül a javítócsarnok és zajlanak a közműkiváltások is. A járműtelep és a külső vágányhálózat megvalósításának határideje jövő év februárja. 

A tervek szerint valamikor késő ősszel indulhat meg az utasforgalom, kezdetben csak ideiglenes menetrenddel. Mindenesetre már toborozzák a járművezetőket. Sőt, Lázár János, a tram-train kormánybiztosa a nemzeti konzultáció mintájára saját kérdőívet állított össze, amelyen kilenc pontban várja a válaszokat a többi között arról, 

A Hódmezővásárhely–Szeged vasút-villamos-rendszer projektje 15 éve indult, de csak kilenc éve született meg az első részletes megvalósíthatósági tanulmány. A fejlesztés lényege, hogy a meglévő városközi vasúti pályát, valamint a Szeged után  Hódmezővásárhelyen is kiépült villamoshálózatot összekötik, hogy meggyorsítsák a közlekedést a két város között, átszállásmentessé téve a kapcsolatot. Mivel a nagyvasút nem villamosított, ezért kellett olyan hibrid szerelvényeket legyártatni, amelyek a nyílt pályán dízelmotorral haladnak, a városokon belül pedig a felsővezetékről üzemelnek.

Rovatok