Index Vakbarát Hírportál

Megvan, hol helyezik el a Magyarországra menekített afgánokat

2021. szeptember 1., szerda 16:33

Igaz, nem hivatalos, de úgy tűnik, eldőlt, hol kapnak menedéket azok az afgánok, akiket Magyarország néhány nappal ezelőtt menekített ki, miután elkezdődött a szövetségi haderők kivonulása Afganisztánból.

A menekültek Tompán és Röszkén kerültek hatósági karantén alá, ahonnan az egészségügyi vizsgálatok, adott esetben védőoltás, PCR-tesztek után helyezik el őket Vámosszabadiban vagy Balassagyarmaton.

A karantén lejártával a Belügyminisztérium döntése értelmében kötelező tartózkodási helyül a családok számára alkalmas vámosszabadi befogadóállomásra, valamint szükség szerint a balassagyarmati közösségi szállásra kerülnek. Minden esetben egészséges polgárok érkeznek, garantáltan koronavírus- és egyéb fertőzésveszélytől mentesen

– írta Facebook-oldalán Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere, hozzátéve, ha erről döntés születik, a kimenekítettek érkezése legkorábban szeptember 3–10. között várható Balassagyarmatra.

A polgármester szerint 18–22 családot tudnak elhelyezni a szállón, többségében gyerekeket. Az afgánok közül sokan éveken át segítették a magyar katonai és missziós feladatokat, ismerik Magyarország értékrendjét, sőt többen még a magyar nyelvet is beszélik.

A családok harminc napig, illetve az idegenrendészeti és menekültügyi eljárások végéig tartózkodhatnak a szállón, a költségeket a Belügyminisztérium illetékes szervei állják.

Az első buszok már meg is érkeztek a szállóra

A Telex információi szerint három busz már meg is érkezett a vámosszabadi befogadóállomáshoz szerdán, amelyek nagyjából 130-150 személyt szállítottak.

(Borítókép: Magyar katonák kimentendő afgán, magyar és amerikai állampolgárokat kísérnek a magyar légierő gépéhez a kabuli Hámid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 19-én. Fotó: MTI / AP / Amerikai tengerészgyalogság / Nicholas Guevara őrvezető)

Rovatok