Index Vakbarát Hírportál

Visszaesés és diadalmenet – ezt mérték nyáron a Fidesznek

2021. szeptember 1., szerda 15:39 | aznap frissítve

A Republikon Intézet legújabb felmérése szerint augusztusban – hónapok óta először – csökkent a Fidesz támogatottsága. Eközben a kormányközeli Nézőpont Intézet a saját kutatásában azt írta, hogy a Fidesz a legnagyobb nyertese a nyárnak.

A Republikon szerint augusztusban a teljes népesség körében egy százalékpontot esett vissza a Fidesz támogatottsága, amely így 35-ről 34 százalékra csökkent.  A Demokratikus Koalíció (DK) és a Jobbik 1-1 százalékot erősödtek, amivel 13 és 12 százalékon állnak.

A Momentum 6 százalékon maradt, az MSZP 1 százalékot vesztett és 5 százalékra esett vissza, miközben az LMP 1 százalékról 2-re erősödött.  A Párbeszéd, az MKKP és a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll. 

Az elemzőműhely szerint teljes népesség körében a bizonytalanok aránya is csökkent augusztusban, 26-ról 24 százalékra.

A biztos pártválasztók körében szerintük még inkább visszaesett a Fidesz: itt augusztusban három százalékpontot vesztett a Fidesz, amivel 48-ról 45 százalékra csökkent a támogatottságuk. A DK és Jobbiki itt is  1-1 százalékot erősödött, 17, és 15 százalékra. A Momentum 8 százalékon maradt, az MSZP 8-ról 7 százalékra esett vissza. 

Az LMP 1 százalékról 3 százalékra erősödött. A Párbeszéd itt 2 százalékon, a Mi Hazánk pedig is 1 százalékon áll. Az MKKP támogatottsága 2-ről 1 százalékra csökkent.

A Republikon felmérése szerint az ellenzéki összefogás is elhúzott ezzel a Fidesz mellől: a teljes népesség körében 39 százalékuk, a biztos pártválasztóknál pedig 52 százalékuk van a Fidesz korábban említett 34, illetve 45 százalékával szemben – amennyiben persze az ellenzéki pártok szavazói egymásra is leszavaznak majd.   

Nézőpont Intézet: a Fidesz nyerte meg az augusztust

Teljesen más eredménnyel zárult a Nézőpont intézet kutatása. Ők azt írták, hogy 

a Fidesz lett a nyári szezon politikai nyertese.

Az ő felmérésük szerint ugyanis  a teljes felnőtt népességben a júniusi 40-ről augusztusra 45 százalékra gyarapodott a Fidesz-szimpatizánsok tábora, míg a baloldalé 36-ról 42-re nőtt. Mindezt ráadásul úgy történt, hogy – állításuk szerint – júliusban csak 1 százalékos volt a különbség a felek közt, vagyis szerintük a gyenge július után augusztusban sikerült belehúznia a kormánypártnak. 

A biztos választók körében a Nézőpont szerint 52 százalék szavazna a kormánypárti listára, miközben az ellenzéki lista támogatottságát 46 százalékra mérik. 

A Nézőpont szerint mindebben a „ nyári pihenés zavartalansága, a gazdaság talpra állása és a gyermekvédelmi népszavazás is szerepet játszott ”. Abban ők is egyetértettek a Republikonnal, hogy a bizonytalanok aránya csökkent. 

Rovatok