Index Vakbarát Hírportál

Századvég: Orbán Viktor jobban kiáll Magyarországért, mint Karácsony Gergely

2021. szeptember 3., péntek 15:24 | aznap frissítve

Orbán Viktor kormányfőt a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergelyt 34 százalék – derült ki a Századvég Alapítvány legújabb elemzéséből.

A kormányközeli kutatóintézet az elemzői várakozásokat figyelembe véve, amelyek szerint Karácsony Gergely lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, készítette el elemzését ezer fő reprezentatív telefonos megkérdezésével. A kutatás a vezetői tulajdonságok mellett több aktuális területen kérdezett rá arra, hogy kettejük közül kit tartanak problémamegoldásra alkalmasabbnak.

A kiemelt társadalmi csoportok – családok, gyermekek és nyugdíjasok – helyzetének javítása tekintetében a válaszadók egyértelműen Orbán Viktort tartják alkalmasabbnak.

A két politikus közötti arány

A Századvég megkérdezte azt is, hogy a napjainkhoz hasonló embert próbáló időkben kiben bíznának meg jobban.

A Covid-járvány az elmúlt időszak legnagyobb globális válságaként az egyének és családok hétköznapjait, valamint a társadalmi lét minden szeletét próbára tette. Ilyenkor az emberek határozott és erős vezetők mögé sorakoznak fel. Orbán Viktort a megkérdezettek 69, míg Karácsony Gergelyt 19 százaléka látja ilyen vezetőnek – állapították meg a Századvégnél. 

A válaszadók többsége egyértelmű párhuzamot és kapcsolatot lát Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között: 63 százalékuk vélekedik úgy, hogy a baloldal esélyes miniszterelnök-jelöltje szorosan együttműködne a DK elnökével, Orbán Viktorról ilyet csupán a válaszadók hét százaléka feltételez – írta a Századvég Alapítvány tájékoztatójában.

A felmérés összegzése szerint a többség Orbán Viktorban nemcsak erős és határozott vezetőt lát, hanem olyan politikust, aki jól kezelte az eddigi válságokat, és kiáll a fontos társadalmi csoportok mellett. 

Az országon belüli problémamegoldás mellett a külkapcsolatok ápolása is legalább ilyen fontos, ezen a téren a magyarok 59 százaléka szerint a miniszterelnök áll ki jobban Magyarországért, Karácsony Gergelyről ezt csak harminc százalék gondolja így

– írták.

Rovatok