Index Vakbarát Hírportál

Lendvai Ildikó Vitányi Ivánról: Csukott szemmel is okosabbakat gondolt, mint mások nyitott szemmel

2021. szeptember 6., hétfő 13:38

Kilencvenhat éves korában meghalt Vitányi Iván, az MSZP alapítója, a Demokratikus Koalíció örökös tiszteletbeli elnöke. Az Index kérésére egykori párttársa Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt egykori elnöke és frakcióvezetője emlékezett a hétfőn elhunyt szociológusra, politikusra.

Az én politikusi generációm tagjai mind az ő köpenyéből bújtak ki - monda Vitányi Ivánról a halála napján az Index érdeklődésére egykori párttársa, az MSZP korábbi elnöke, Lendvai Ildikó.

Ő volt az, aki morális töltést tudott adni a rendszerváltozás folyamatában a másfajta, modern baloldaliságnak. Korábban is az volt a meggyőződése, hogy torzul a baloldal, ha nincs demokrácia. Ezért vállalt szerepet 1956-ban és ezért adott otthont az általa vezetett Népművelési Intézetben a demokratikus mozgalmak képviselőinek. Ő hangoztatta azonban e gondolat párját is, amikor azt hangsúlyozta, hogy maga a demokrácia is torzul, ha a baloldali törekvések miatt nem érezheti mindenki úgy, hogy neki is vannak jogai. Úgy gondolta, ha nincs demokrácia, akkor nem baloldali a rendszer, mert nem nyújt mindenkinek ugyanolyan lehetőségeket, beleszólást közös ügyeink alakításába.

Ezzel összefüggésben jegyezte meg, hogy

A rendszerváltás utáni plurális demokrácia, a fékek és ellensúlyok intézménye Orbánék egy pöccintésére össze tudott omlani, mert nem érezte a sokaság, hogy beleszólhatna a közügyekbe.

Lendvai Ildikó úgy emlékezett, Vitányi Ivánnak nagy respektje volt a parlamenti patkó túloldalán is, amelyet szakmai tudásával még az 1990-es évek első felében vívott ki. Az utolsó, 2010 és 2014 közötti ciklusában azonban a többség már messze nem az ő demokráciafelfogását képviselte.

Felelevenítve egy régi parlamenti történetet, az egykori szocialista politikus azt mondta: amikor ellenálló tevékenysége miatt Vitányi Iván 1944-ben börtönbe került, Sopronkőhidán azzal gyötörték, hogy nem hagyták aludni. Akkor rögzült benne, hogy szemeit lecsukva, egy perc töredéke alatt is tudott pihenni és erőt gyűjteni.

Egyszer, amikor a parlamentben behunyta a szemét, azonnal jött a túloldalról a bekiabálás, hogy elaludt Vitányi Iván, ébresztő, Vitányi Iván úr. Az akkor még élő Toller László vette védelmébe amikor így kiáltott vissza: Vitányi Iván még csukott szemmel is okosabbakat gondol, mint mások nyitott szemmel!

(Borítókép: Lendvai Ildikó a Magyar Szocialista Párt volt elnöke beszédet mond a kilencvenéves Vitányi Iván szociológus író esztéta politikus (jobbról) köszöntésén a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2015. július 3-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok