Index Vakbarát Hírportál

A magas átoltottság miatt nem tervez a kormány digitális oktatást

2021. szeptember 8., szerda 08:10

Marad a fakultatív maszkviselés, nem lesz hőmérőzés, és a digitális oktatás sem szerepel a tervek között – többek közt erről beszélt egy héttel az iskolakezdés után Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, aki az átoltottsági adatokat is ismertette.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy héttel ezelőtt komolyabb korlátozások nélkül megkezdődött a 2021/2022-es tanév. A maszkviselés csak fakultatív, és a diákok testhőmérsékletét sem mérik a bejáratnál, ugyanakkor mindenkitől azt kérik, hogy aki csak teheti, oltassa be magát.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádiónak beszélt arról, hogy a jelenléti oktatás zökkenőmentesen indult, éppen ezért a jövőben sem fogják kötelezővé tenni a távolságtartást vagy a maszkviselést az oktatási intézményekben. És noha egyes intézményekben elképzelhetők egyedi intézkedések, a kormány nem készül rendszerszintű digitális oktatásra. Kiemelte, hogy a védekezést az oltásra alapozzák, amire továbbra is lehet jelentkezni.

Június közepe óta rendelkezésre állt a 12 év fölöttiek oltási lehetősége, kórházi oltópontokon, regisztrációt követően vették fel az oltást. Ezzel párhuzamosan a kormány a tanévkezdés napjaira oltási kampányt is szervezett, amely eredményesen zárult, további 50 ezer tanulónak biztosítva az oltást. Jóval védettebb állapotban kezdjük ezt a tanévet, mint az előzőt

– foglalta össze Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár közölte azt is, hogy emellett a tanévkezdésig 185 ezer tanuló vette fel a koronavírus elleni oltást.

Hozzátette: amennyiben tudományosan lehetséges lesz, hogy 12 év alattiakat is oltsanak koronavírus ellen, biztosítani is fogják a vakcinát, kötelezővé azonban továbbra sem tervezik tenni.

Magas az átoltottság a pedagógusok körében

Tavasszal a pedagógusok többsége még a digitális oktatás alatt megkapta a koronavírus elleni védőoltást, számukra Pfizer-vakcinát biztosítottak.

Áprilisban megvalósult a pedagógusok, iskolai dolgozók kampányszerű oltása, és azóta is folyamatosan lehetőségük van oltásra, akár már a harmadik oltás felvételére is. Intézményi átlagban 85-90 százalékos az átoltottság az ő körükben. Ez egy nagy fokú védettség, messze magasabb arány, mint az országos átlag

– mutatott rá Maruzsa Zoltán.

Rovatok