Index Vakbarát Hírportál

Esztergom zokog, Dorog boldog

2021. szeptember 9., csütörtök 18:03

A földrajzilag egymástól csupán pár kilométerre fekvő Esztergom és Dorog között a keresztényi szeretet látszatja sem érződik még a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) idején sem – derül ki abból a cikkből, amelyben egy esztergomi lakos a város vezetésének rója fel az elmúlt évek mulasztásait.

Mint olvasható, az ezekben a napokban zajló NEK vendégei, illetve prominens egyházi személyek szeptember 7-én az úgynevezett Aranyvonattal múltidéző utazásra indultak. A szerelvény az 1938-ban rendezett esztergomi helyszín helyett a dorogi állomásra futott be, ezt sérelmezték a másik város lakosai. Kritikájukat a városvezetése felé fogalmazták meg. 

Az elszalasztott lehetőség miatt a cikk pontról pontra sorolja fel azokat a kiemelkedő jelentőségű eseményeket, amelyekből a város vezetésének egy turisztikai fejlesztésekért felelős miniszteri biztos közreműködésével sem sikerült az elmúlt években előnnyé kovácsolni.

Esztergomban plusz egy év is kevés volt ahhoz, hogy bármilyen ötlet kipattanjon, esetleg „produktumot” készítsenek, bármit, ami az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik.

S míg az egykori bányászváros magas színvonalú rendezvényt biztosított a vendégek számára, addig a római katolikus egyház magyarországi központjaként ismert érseki városba az Aranyvonat nem robogott tovább. Ehelyett a vendégek

autóbuszokkal utaztak az Esztergomi Bazilikába, ahol közösen imádkoztak, majd Mindszenty József bíboros sírjánál gyertyát gyújtottak, miután mintegy „délutáni kirándulás” keretein belül tekintették meg az ország első templomát.

A cikk végén már csak mérsékelt hangnemben jegyzi meg a szerző, hogy az esztergomi városházán eszébe nem jutott senkinek, hogy úgy szervezze az eseményeket, hogy azt a nyolc kilométert az Aranyvonat Esztergom irányába megtegye. Mint írja,

erre lett volna plusz egy év, persze csak akkor ha van akarat is, vagy ha van némi alapfokú helytörténeti, történelmi ismeret és persze minimális kapcsolat a szervezőkkel.

Esztergom városvezetése megkeresésünkre mindössze annyit mondott, nem kívánnak a megjelent írásra érdemben reagálni.

Rovatok