Index Vakbarát Hírportál

Kevesen tudnak újraéleszteni idehaza

2021. szeptember 10., péntek 10:10 | aznap frissítve

Utána néha hetekig olyan, mintha a föld fölött járna az ember – hangzik el a Holtak útja című filmben. Ez a képesség most ingyenes tanfolyamokon sajátítható el.

Egy közkeletű vélekedés szerint a modern kor emberei elidegenedtek egymástól, különösen a nagyvárosokban, méghozzá olyan mértékben, hogy néha az utcán összeesett társaik mellett is segítségnyújtás nélkül mennek el. Ám az általánosítás ebben az esetben sem szerencsés, hiszen egyre több olyan történet lát napvilágot, ami arról szól, hogy hasonló esetben valaki a mentők megérkezéséig megkezdte az újraélesztést.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány adatai szerint Magyarországon naponta 70 ember esik össze, és szenved hirtelen szívhalált.

Pedig nem kellene ennek így történnie, hiszen az esetek 90 százalékában segíthetnénk, ha felkészületlenségünk és félelmünk nem állna a cselekvés útjában. 

Az ilyen esetekben az emberélet a szó szoros értelmében néhány percen múlik, és ha akad a helyszínen talpraesett életmentő, aki a mentők kiérkezéséig el tudja látni a beteget, többszörösére nő az áldozat túlélési esélye.

Ám az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány lapunknak adott tájékoztatása szerint a hazai lakosság elsősegély-ismerete sajnos nem kimagasló,

veszélyhelyzetben mindössze az emberek alig egy százaléka képes hatékony beavatkozásra.

Marsi Zoltántól, az alapítvány kuratóriumi elnökétől ráadásul azt is megtudtuk, hogy a koronavírus-járvány idején jelentősen csökkent az elsősegély- és újraélesztés-oktatásban részt vevők aránya, miközben a keringésmegállások száma érdemben nem változott, a baleseti statisztikák csupán mérsékelt csökkenésről számolnak be. 

Ingyenes oktatási lehetőségeket kínálva ezen szeretne változtatni az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány és az elsosegely.hu:

Az alapítvány tantermi képzései gyakorlatorientáltak, és a járványügyi szabályok maximális betartásával zajlanak, továbbá országosan elérhetők az e-learning-tananyagaik: az ingyenes alapszintű újraélesztés és defibrillátorhasználat, valamint a légútbiztosítás kurzus. 

Életet menteni olyan érzés, mint szerelmesnek lenni. Utána néha hetekig olyan, mintha a föld fölött járna az ember. Ilyenkor úgy érzed, halhatatlan vagy, hogy a saját életedet is megmentetted. Egy pillanatig te voltál Isten

– hangzik el a Holtak útja című filmben, és ezzel a gondolattal felvértezve érdemes nekirugaszkodni valamelyik életmentő tanfolyamnak.

Az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány kurzusait sikeresen elvégzők a tantermi és az e-learning-képzésekről egyaránt angol–magyar nyelvű digitális igazolást kapnak.

(Borítókép: Újraélesztési Guinness-rekord-kísérlet résztvevői a Testnevelési Egyetemen 2013. október 25-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Rovatok