Index Vakbarát Hírportál

Védett madarakkal seftelt, lebuktatták a természetvédők

2021. szeptember 10., péntek 22:04

Búbos banka, sárgarigó, fenyőrigó, nádirigó, jégmadár, feketerigó, süvöltő, tengelic, csonttollú, meggyvágó, szalakóta, gyurgyalag és törpegém. Hogy mi a közös bennük? Valamennyi védett vagy fokozottan védett madárfaj.

Az érdi nyomozók vevőként jelentkeztek egy hirdetésre, amelyben ilyen védett madarak preparátumait kínálták eladásra. A  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület figyelt fel az online ajánlatra. A hirdető a kisebb madarak darabjáért 20 ezer, a nagyobbakért 25 ezer forintot kért, ám kedvezményes 300 ezer forintért a teljes készletet egyben is áruba bocsátotta volna. Miközben a  védett fajok természetvédelmi értéke 25, illetve 50 ezer forint, a fokozottan védetteké pedig 100, illetve 500 ezer forint.

A nyomozók üzletkötési szándékkal találkozót kértek az eladótól. A nő készséges volt,  szeptember 8-án délelőttre egyeztették a személyes megbeszélést, ám amikor a háza előtt a várt vásárlók helyett rendőrautó fékezett, nem mondhatni, hogy madarat lehetett volna vele fogatni. „Vevői” az összes preparátumra igényt tartottak, ám fizetés helyett lefoglalták őket, az eladó ellen pedig természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt eljárást indítottak.

Rovatok