Index Vakbarát Hírportál

Jön a pápa, lezárják a fél várost

2021. szeptember 10., péntek 09:32 | aznap frissítve

Pénteken éjféltől lezárták a járműforgalom elől a Kossuth Lajos teret és környékét az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hétvégi rendezvényei miatt. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint a lezárások miatt számos járat közlekedik majd módosított útvonalon a hétvégén – adta hírül az MTI. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki közleményében tudatta, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eseménye miatt vasárnap 6:30-tól 17:30-ig szakaszosan és időszakosan lezárják a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér E porta – 4. számú főút – M0-ás autóút – M3-as autópálya bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út útvonalat.

A BKK közölte: a vasárnapi záróesemény miatt a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as buszok módosított útvonalon, a Keleti pályaudvar helyett a Lehel térig járnak.

A 72M trolibusz a 75-ös trolival összevonva, az Orczy tér és a Jászai Mari tér között jár. A 70-es és a 73M trolibusz nem közlekedik.

A 74-es trolibusz helyett a 74A trolibusz közlekedik a Csáktornya park és a Mexikói út között, de előreláthatólag 16:00-ig a Mexikói út felé a trolik terelve, az Erzsébet királyné útján közlekednek, ahol a belváros felé át lehet szállni az 5-ös buszra.

A 76-os trolibusz módosított útvonalon, két szakaszon közlekedik a Jászai Mari tér és a Ferdinánd híd (Izabella uta), valamint a Keleti pályaudvar és a Károly körút (Astoria M) között.

A földalatti várhatóan 16:00-ig rövidített útvonalon, a Vörösmarty tér és az Oktogon között jár.

A 100E és a 200E buszok forgalmát hatósági zárás miatt várhatóan több alkalommal is korlátozzák a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér közelében. A 200E vasárnap napközben nem tér be a Cargo Cityhez. A lezárások a közúti forgalmat is érintik, ezért ezekben az időszakokban érdemes korábban elindulni a repülőtérre – közölte a BKK.

Korábban közölték azt is, hogy szeptember 10-én, pénteken 22:00-tól lezárják a közúti forgalom elől az Andrássy utat az Oktogon és a Dózsa György út között, valamint a Dózsa György utat az Ajtósi Dürer sor és a Podmaniczky utca között.

A 105-ös és a 178-as buszok az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Bajcsy-Zsilinszky úton járnak. A 979-es éjszakai járat a Nagymező utca és az 56-osok tere között a 70-es és a 74-es trolibusz útvonalán közlekedik.

A police.hu arról is ír, hogy péntek este 6-tól hétfő reggel 8-ig teljesen lezárják az Andrássy utat a Hősök tere és az Oktogon között. 

a lezárás szombat este 8-tól egészen hétfő reggelig egészen a bajcsy-zsilinszky útig tart majd. 

A Hősök tere és Oktogon között az Andrássy utat keresztező utcákat is lezárják majd. A kongresszus miatt az V. kerület több utcájában is lezárások lesznek. A rendőrség térképen is szemlélteti, hogy mely szakaszok érintettek a lezárások miatt: 

Péntek délután 3-tól este 9-ig delegáció érkezése miatt a Külügyminisztérium környékén is tilos megállni. 

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) digitális térképekkel segíti majd a vasárnapi zárómise résztvevőit, és részletes mentési tervvel gondoskodnak a látogatók biztonságáról.

Az MTI beszámolója szerint a mentők digitális térképén – hasonlóan az augusztus 20-i tűzijátékhoz – bárki megkeresheti majd a hozzá legközelebbi mentőautót, gyakorlatilag pillanatok alatt. 

Rovatok