Index Vakbarát Hírportál

Nem válaszol Varga Judit Mesterházy Attilának

2021. szeptember 10., péntek 13:46 | aznap frissítve

Továbbra sem lehet tudni, hogy a magyar kormány rendelkezik-e a Pegasus kémszoftverrel − mondta Mesterházy Attila az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista alelnöke pénteken tartott online sajtótájékoztatóján. A képviselő az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatójánál tájékozódott az üggyel kapcsolatban.

A főigazgató arról sem beszélhetett, hogy a sajtóban megjelent neveket valóban megfigyelték-e − mondta, majd hozzátette: ezeket a megfigyelési eszközöket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat használja, ezért jövő hétre időpontot kért Pintér Hedvig főigazgatóhoz.

A Bárdos Szabolcs AH-főigazgatóval történt megbeszéléséről az ellenzéki képviselő elmondta, parlamenti képviselőt a főigazgató tájékoztatása szerint nem figyeltek meg az elmúlt időszakban. Szólt arról is, hogy az AH vezetője indifferensnek nevezte a megfigyeltek munkakörét, vagyis hogy újságírót, ügyvédet, politikust hallgatnak-e le, mert a célhoz kötöttség határozza meg a munkájukat.

Az AH megrendelő, ha bárkit meg akar figyeltetni, akkor a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz kell fordulnia és minden esetben vagy a bíróság, vagy a miniszter engedélye alapján járhat e

− tette hozzá Mesterházy Attila, aki azt is elmondta, hogy már másfél hónapja kért időpontot az ügyben Varga Judit igazságügyi minisztertől, de nem kapott választ.

Az ügyet az AH is vizsgálja, ahogy bejelentések alapján a Legfőbb Ügyészség, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódik.

Rovatok