Index Vakbarát Hírportál

Misével és gyertyás körmenettel folytatódik a NEK, itt számítson lezárásra

2021. szeptember 11., szombat 06:26

Szentmisét és gyertyás körmenetet tartanak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) részeként szombaton Budapesten, emellett családi nap várja az érdeklődőket előadásokkal, koncertekkel, beszélgetésekkel a Margitszigeten – írja az MTI.

A kora esti ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatja be a Kossuth téren. A szentmise előtt beszédet mond I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka. A szentmise végén a hívek gyertyás menetben vonulnak a Hősök terére.

A kongresszus margitszigeti családi napján, az Alsó-Nagyréten két színpadon lesznek programok, továbbá 70 sátorban mutatkoznak be a szerzetesrendek, katolikus közösségek, lelkiségi mozgalmak. Fellép mások mellett Szalóki Ági előadóművész, Lackfi János költő, Mező Misi és az Euchariszt Együttes, a Kaláka Együttes és az Irish Coffee zenekar.

A sátrakban kerekasztal-beszélgetések, előadások, gyónási lehetőség, kézműves és interaktív foglalkozások várják a résztvevőket. Az esemény végén a résztvevők Székely János szombathelyi megyés püspök vezetésével vonulnak majd az esti ünnepi szentmise helyszínére, a Kossuth térre.

Jön a pápa, lezárják a fél várost

Mint megírtuk, péntek éjféltől lezárták a járműforgalom elől a Kossuth Lajos teret és környékét az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hétvégi rendezvényei miatt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki közleményében tudatta, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eseménye miatt vasárnap 6:30-tól 17:30-ig szakaszosan és időszakosan lezárják a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér E porta – 4. számú főút – M0-ás autóút – M3-as autópálya bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út útvonalat. A BKK közölte, hogy egyebek mellett

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) digitális térképekkel segíti majd a vasárnapi zárómise résztvevőit, és részletes mentési tervvel gondoskodnak a látogatók biztonságáról – hasonlóan az augusztus 20-i tűzijátékhoz – bárki megkeresheti majd a hozzá legközelebbi mentőautót, gyakorlatilag pillanatok alatt. 

Rovatok