Index Vakbarát Hírportál

A magyar ügyészség szerint nem rémhír, hogy bombát szereltek a repülőgép vécéjében

2021. szeptember 13., hétfő 18:44

Az ügyészség szerint nem volt rémhírterjesztés vagy közveszéllyel fenyegetés a Magyar Honvédség parancsnokának azon kijelentése, amely szerint az afganisztáni evakuálás alatt egy menekült már „bombát szerelt a vécében” az egyik repülőgépen – írta Hadházy Ákos Facebookon.

A független parlamenti képviselő írásbeli kérdéssel fordult a hatósághoz az ügyben.

A feljelentés alapján nem vonható le megalapozott következtetés, hogy Ruszin-Szendi Romulusz állítása elferdített vagy valótlan állítás lett volna

– írta erre válaszolva az ügyészség. Az üggyel kapcsolatban a NATO sajtóközpontja korábban azt nyilatkozta, hogy nem tudnak ilyen esetről.

„A Magyar Honvédség parancsnoka nyugodtan kitalálhat egy ijesztgető mesét a repülő mosdójában bombát fabrikáló afgán menekülőkről, és nyugodtan ijesztgetheti azzal magyarok millióit a nagy nyilvánosság előtt egy sajtótájékoztatón” – kommentálta az ügyészségi reakciót Hadházy Ákos, aki szerint az ügyészségnek nyomozást kellett volna indítania. 

Pedig milyen egyszerű lett volna: megkérdezni a főkatonát, hogy melyik repülőre tetszett gondolni, majd megkérdezni az adott légitársaságot vagy NATO-tagállamot, hogy valóban volt-e ilyen incidens

– fogalmazott az országgyűlési képviselő, hozzátéve: „a törvény betűje szerint” valóban nem volt rémhírterjesztés vagy népcsoport elleni uszítás a kijelentés, a közveszéllyel fenyegetés fogalmát viszont kimerítette, amely a Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint több évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható.

Rovatok