Index Vakbarát Hírportál

Már 8000 hektáron ölik méreggel az állatokat Pest és Heves megye határában

2021. szeptember 14., kedd 13:45

Több hete kutatnak civil és állami természetvédők, kutyás kereső egységek és önkéntesek, azonban valószínűleg nem sikerült még minden mérgezett csalétket megtalálni – számolt be róla az ATV Híradó a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatása alapján. 

Az Index korábban beszámol róla, hogy nem tudni, hogy ki, vagy kik mérgezik a madarakat Hatvan, Tura és Galgahévíz környékén. A tömeges mérgezést egy olyan idegméreggel végezték, ami az emberek is halálos lehet. 

A nagyszabású akcióból a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesek kiveszik a részüket, illetve lakossági bejelentések is érkeztek. 

Az eltelt egy hónap alatt megállapították, hogy közel 8000 hektáron, lényegében a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területét lefedve elhelyezett a tettes vagy tettesek csalétkeket. Eddig a 114 mérgezett állatot és 132 csalétket sikerült megtalálni. A kár jelentős, hiszen az áldozatok között 8 védett állatfaj 93 egyede: 76 barna rétihéja, 7 egerészölyv, 3 holló, 2 barna kánya, 2 erdei pityer, 1-1 hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepel, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot. Emellett mérgezés áldozata lett négy háziállat: két kutya és két macska is, továbbá három vadászható faj 11 egyede: nyolc róka, két dolmányos varjú és egy szajkó is.

Olyan tetemek is előkerültek, amelyeknél nem lehetett meghatározni a maradványokat.

A Gödöllői Rendőrkapitányság arról adott hírt, hogy már hat alkalommal végeztek helyszínelést és nyomrögzítést, illetve a nyomozásuk alapján úgy vélik, hogy nem csak most történt mérgezés a területen, hanem kisebb intenzitással valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már. 

Rovatok