Index Vakbarát Hírportál

Révész Máriusz: átfogó közlekedési szemléletváltással megelőzhetőek lennének a kerékpáros balesetek

2021. szeptember 15., szerda 06:05 | aznap frissítve

Évente 600-650 halálos baleset történik a közutakon, aminek nagyjából tizede olyan, amiben kerékpáros veszíti életét. Mindez megelőzhető lenne egy átfogó közlekedési szemléletváltással.

Erről Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszélt Mogyoródon – írja a Világgazdaság. A kormánybiztos ismertette a biciklisek közlekedési szokásairól készült legfrissebb országos kutatás eredményeit. 

Révész Máriusz elmondta: nem érdemes külön autós és kerékpáros csoportokról beszélni, a közúti közlekedésben résztvevőket egységesen kell kezelni és védeni, amiben a szemléletváltáson a KRESZ kiegészítése is segítséget nyújthat. 

Arra is emlékeztetett, hogy a Tarts 1,5 méter oldaltávolságot! elnevezésű kampány a kerékpáros balesetek megelőzésének érdekében indult el. 

A Világgazdaság arról is ír, hogy a Groupama Biztosító megbízásából készített országos kutatás adatai szerint a kerékpárt használók a kellemetlen időjárási körülmények között sem mondanak le közlekedési eszközükről:

42 százalékuk esős időben, 56 százalékuk hideg időben, 60 százalékuk pedig erős szélben is útnak indul. A kutatásban a bringások a legnagyobb veszélyforrásnak az autósok megfelelő oldaltávolság nélküli előzését nevezték meg.

A kutatásból az is kiderült, hogy az autósok a kivilágítatlan kerékpárosoktól tartanak leginkább.

Rovatok