Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni, miért és kik utaztak Rómába a honvédségi géppel

2021. szeptember 15., szerda 12:34

A honvédségi légi járművön tartózkodó személyekre vonatkozó utaslista nem lehet nyilvános, így azok tartalmát ebben a formában nem közölheti a Honvédelmi Minisztérium − derült ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter Hadházy Ákos írásbeli kérdésére adott válaszából. A független országgyűlési képviselő azt szerette volna megtudni, hogy

Kik és milyen céllal utaztak Rómába a Magyar Honvédség Falcon 7X gépén.

Benkő Tibor kiemelte, hogy a Magyar Honvédség „minden esetben − így a honvédség légi járműveinek igénybevétele esetén is − az érvényes jogi szabályok betartásával jár el”. A miniszter válaszában a „honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló” törvényre hivatkozva nem osztotta meg az utasok nevét.

A honvédelmi miniszter válaszleveléből kiderült az is, hogy a repülés alatt nem jelentették a válaszjeladók meghibásodását, azok technikai paraméterekben meghatározott módon folyamatosan működtek. Benkő Tibor külön kiemelte, hogy a képviselő feltételezésével ellentétben a jeladót nem kapcsolták ki.

A katonák meggyanúsítását keltő kérdését, valamint az internetes közösségi oldalán tett állítását visszautasítom

− zárta levelét Benkő Tibor.

Mint arról az Index beszámolt, a 444 egyik olvasói fotójának tanúsága szerint Orbán Viktor a családjával Rómában töltötte a szabadságát, felesége, Lévai Anikó és fia, Orbán Gáspár társaságában. Nem sokkal később az MTI-ben megjelent a miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan pénteki közleménye, amely szerint a miniszterelnök hivatalos program keretében tartózkodott az olasz fővárosban.

Hadházy Ákos ezért lehetett arra kíváncsi, miért repült egy honvédségi gép Rómába, és kik utaztak a fedélzeten.

Az nem derült ki a parlament honlapján megjelent válaszból, hogy mi volt az utazás célja. 

Rovatok