Index Vakbarát Hírportál

Kormányközeli üzletembereket is lehallgathattak a Pegasussal

2021. szeptember 17., péntek 15:46

A kormányhoz és a Fideszhez közel álló üzletemberek is lehallgattak az izraeli NSO kémszoftverével, a Pegasussal.

A botrány kitörésekor az Alkotmányvédelmi Hivatal jelenlegi főigazgatóját, Bárdos Szabolcsot, illetve előző vezetőjét, a tavaly ősszel távozott Kiss Zoltánt is megbeszélésre hívták a Belügyminisztériumba. A kormányhivatalokat a botrány azért is érintette kínosan, mert kiderült, hogy nemcsak ellenzéki üzletembereket és újságírókat figyeltek meg, hanem a NER gazdasági holdudvarához tartozó embereket is.

Az izraeli NSO-tól a Pegasust a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vásárolhatta meg néhány évvel ezelőtt, de akkor még nem számoltak azzal, hogy az adatok külföldre is kerülhetnek. Ezért is érhette váratlanul még a kormányoldalt is az, ami történt.  A kormánytisztviselők így attól tartottak, hogy a NER-közeli emberekről gyűjtött érzékeny adatok külföldre kerülve támadási felületként szolgálhatnak. A hvg.hu úgy értesült, az Alkotmányvédelmi Hivatalon belül jelenleg is vizsgálják, hogy kik állhattak a nemzetközi szinten történt szivárogtatás mögött.

Mindeközben július 22 óta a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség is nyomozást folytat a Pegasus-ügyben, de eddig nem sok mindent tudtak kideríteni. A nyomozás révén azt akarják kideríteni, hogy történt-e illegális információgyűjtés vagy sem.  Az ügyben az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága is illetékes lehet, ott azonban a legutóbbi alkalommal sem sok mindent sikerült tisztázni. A bizottság szeptemberben ismét összeül és úgy tudni, hogy Pintér Sándor belügyminiszter is elmegy majd az ülésbe.

Magyarország egy a tízből

Egy nemzetközi együttműködés eredményeként derült ki, hogy tíz ország – köztük Magyarország – kormányzata megvásárolta az NSO nevű izraeli cég Pegasus nevű kémprogramját. A megfigyelt személyek között szerepel

Guardian korábban azt írta, hogy a Pegasus magyarországi használatáról Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök egyik 2017-es találkozóján születhetett megállapodás. Bár az NSO egyik korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország ügyfél, maga a cég azt is tagadja, hogy elfogad utasításokat az izraeli kormánytól. Az Orbán-kormányzat határozottan cáfolja, hogy Magyarországon törvénytelen adatgyűjtés folyt volna, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Pegasus-botrányt politikai hisztériának nevezte.

Rovatok