Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Zoltai Gusztáv

2021. szeptember 19., vasárnap 10:42 | aznap frissítve

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezető igazgatója 86 éves volt.

Vasárnap reggel meghalt Zoltai Gusztáv.  A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezető igazgatója 86 éves volt – derül ki a Mazsihisz honlapján megjelent gyászjelentésből.

Zoltai Gusztáv 1935. július 28-án született. Szüleit a holokausztban veszítette el, az 1956-os forradalom után munkásőr lett. Belépett az MSZMP-be, 1976-tól a Pesti Vigadó művészeti vezetője, aztán a Játékszín művészeti titkára lett. A Budapesti Zsidó Hitközség kulturális (később ügyvezető) igazgatói tisztégét 1987-től töltötte be, 1991-ben pedig megválasztották a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának. Tisztségéről 2014-ben távozott, Heisler András Mazsihisz-elnök szerint döntése szoros összefüggésben van a német megszállás áldozatainak a budapesti Szabadság téren emelt emlékművével. Ennek ellenére később Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója lett, amiért sokan bírálták.

Negyedszázados ténykedése minden kétséget kizáróan önálló és hosszú fejezete lesz a magyar zsidó intézmények történetének, a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország életének általában is emblematikus figurája volt. (...) Akik a szervezeten belüli kritikusai voltak, azok sem tagadták ügyességét, személyisége sajátos karizmatikus varázsát és azt, hogy volt benne személyes kedvesség, készség az együttérzésre, személyes segítőkészség, hogy volt benne valami érzelmes szolidaritás a kiszolgáltatottakkal.

– méltatja a Mazsihisz Zoltai Gusztáv alakját.

Végső búcsúztatása 2021. szeptember 20-án, hétfőn lesz a Kozma utcai zsidó temetőben. A gyászszertartáson Báruch Oberlander rabbi mondja a búcsúbeszédet.

Egy korszak meghatározó alakja volt

Zoltai Gusztáv egy korszak meghatározó alakja, a rendszerváltás utáni években a zsidó közösség első számú vezetője volt – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke az Indexnek.

A közösségi vezető szerint ez az időszak számos fontos változást hozott a magyarországi zsidóság életébe, amik közül hármat emelt ki. Szavai szerint Zoltai Gusztáv vezetése alatt

Heisler András az Index kérdésére leszögezte, igen, voltak Zoltai Gusztáv vezetése alatt olyan mozzanatok, amelyeket sokan kritizáltak a közösségen belül, ám azokat az értékeket, amelyekért együtt küzdöttek, tiszteletben kell tartani.

Zoltai Gusztáv életútjáról a Mazsihisz-elnök azt mondta, nehéz gyermekkora volt, hiszen kilenc évesen elvesztette szüleit, ez pedig egész biztosan végigkísérte minden döntését az életben. Kettejük kapcsolatáról azt mondta: évtizedeken át együtt dolgoztak együtt, s bár az élet úgy hozta, hogy elváltak útjaik, neki az irodájában egyetlen fénykép van kitéve, azon pedig ő és Zoltai Gusztáv látható együtt egy rendezvényen.

(Borítókép: Zoltai Gusztáv. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok