Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter: Az elődeim miatt nem akarok bocsánatot kérni

2021. szeptember 21., kedd 13:38

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint reális esély van rá, hogy leváltsák Orbán Viktort, sőt, úgy véli, hogy erre már 2018-ban is lehetőség lett volna, ha elődei belemennek az összefogásba. Mint kiderült, a Jobbik jelenlegi elnöke sem ezért a húzásért, sem a romákkal kapcsolatos korábbi kijelentésekért nem fog bocsánatot kérni.

Ha lett volna összefogás, meg lehetett volna verni a Fideszt, az akkori pártelnökök megspóroltak volna négy év fideszes ámokfutást az országnak – idézte fel a 2018-as választásokat a 24.hunak Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, aki pártja korábbi, főként romákkal kapcsolatos kijelentéseivel sem ért egyet.

A lap felidézte, hogy volt nyáron egy konferencia, amit civilek szerveztek, és az ellenzék romapolitikájáról szólt, de a Jobbikot nem hívták meg. Mint kiderült, azért, mert a résztvevők, illetve az ott megjelentek egy része szerint a Jobbiknak előbb legalább bocsánatot kellene kérnie a korábbi politikája miatt.

Az elődeim miatt én nem akarok bocsánatot kérni

– reagált élesen Jakab Péter, hozzátéve, hogy amikor átvette a pártot, világossá tette, hogy a szélsőségekkel nem vállal közösséget, és úgy érzi, hogy bocsánatot annak kell kérnie, aki valamit elkövetett.

Levágná a kígyó fejét

Jakab Péter arról is beszélt, hogy „Orbán Viktornak és gengszterbandájának” ülnie kell. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy „le kell vágni a kígyó fejét”.

Arra a kérdésre, hogy valóban reális forgatókönyvnek tartja-e, hogy Orbán Viktort leültetik, többek közt ezt felelte:

Egy keleti típusú autoriter rendszerben nem reális, hogy ő üljön, de egy nyugati típusú jogállamban alapvető elvárás. A jogállam ott kezdődik, ahol a bűnöző rács mögé kerül. Meg kell adni az emberek igazságérzetének azt, amire vágynak. És nem a portást kell elszámoltatni, nem a hatodik vonalbeli fideszes hivatalnokot, aki félelemből kiszolgálta a rezsimet, hanem azokat, akik csúcsvezetőként felépítették ezt. Ha ezt megteszed, az emberek azt mondják majd: megtörtént a rendszerváltás, mert most már nem vagyunk következmények nélküli ország.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szeptember elején az Indexnek adott interjúban is rendszerváltásról, a Fidesz elszámoltatásáról beszélt. Ekkor kérdeztük arról is, hogy miként nézne ki az az elszámoltatás, ahol elsők között éppen szövetségesét, Gyurcsány Ferencet kellene elszámoltatni. A Jobbik elnöke erre úgy válaszolt:

Amikor ég a ház, akkor először el akarom oltani, és nem azt nézem, hogy a pincében feljött-e a talajvíz. Most azt látom – miközben sajnos korrupció mindig is volt Magyarországon –, hogy különbséget kell tenni aközött, hogy a korrupció rendszerhibaként jelenik-e meg, vagy a korrupció-e maga a rendszer. Ma azt látjuk, hogy a korrupció a rendszer maga.

(Borítókép:  Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án.  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok